Hopp til innhold

– Noe lederverv i Senterpartiet kommer ikke på tale nå

Ola Borten Moe har vært høyaktuell i diskusjonen rundt hvem som kan bli Senterpartiets neste leder, men har nå skrevet seg ut av den debatten, mener politisk kommentator i NRK, Magnus Takvam.

Magnus Takvam

NRKs politiske kommentator Magnus Takvam sier Ola Borten Moes nei til gjenvalg er overraskende. - Jeg tror mange er skuffet, både i Senterpartiet og i andre partier.

Foto: NRK

Dagens Senterparti-leder Liv Signe Navarsete er formelt på valg våren 2013 også, men har signalisert at hun tar gjenvalg og ønsker å sitte som partileder til 2015.

Ola Borten Moe har vært omtalt som kronprins, og har vært blant de heteste kandidatene til å kunne overta etter Navarsete - helt frem til i dag. I dag kunngjorde nemlig Moe at han ikke tar gjenvalg til Stortinget neste periode.

– Kan ha sett at det ikke går i hans favør

Magnus Takvam vil ikke utelukke at Moe kan bli en «comeback kid», men i toppolitikken hører det til sjeldenhetene. Uansett er det klart at Moe i dag har skrevet seg ut av den første leder-diskusjonen, mener NRK-kommentatoren.

– Det er åpenbart at noe lederverv i Senterpartiet ikke kommer på tale nå, sier Takvam.

En som derimot trolig blir et hetere navn i leder-diskusjonen nå, er Marit Arnstad, som på sin side gjorde comeback i rikspolitikken i juni i år, da hun ble samferdselsminister.

– Ola Borten Moe hadde helt åpenbart ambisjoner om å bli partileder. Han ser nå at han blir utfordret av Marit Arnstad. Det kan jo være at han har lagt sammen noen tall og sett at det ikke går i hans favør, og så tenkt at det er like greit å hoppe av nå, sier politisk redaktør i Trønderavisa, John Arne Moen, i NRKs Dagsnytt18.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Ola Borten Moe og Liv Signe Navarsete

Ola Borten Moe ble av mange nevnt som en svært aktuell kandidat til å overta etter Liv Signe Navarsete. De to har hatt sine stridigheter, men Magnus Takvam tror mange er skuffet over at Moe forsvinner ut av rikspolitikken nå.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Takvam: Tror mange er skuffet

For Ola Borten Moes nei til nye år på Stortinget kom overraskende på mange. Inntil nylig signaliserte han at han ville gå for en ny periode.

– Dette var veldig overraskende. Jeg tror mange er skuffet, både i Senterpartiet og i et bredere politisk miljø også. Ola Borten Moe er en politikertype som, selv om mange er uenig med ham, er en selvstendig politiker som er mer og mer sjelden. På en dag der han varlser at han vil gå av, går det an å si at mange vil savne ham, sier Takvam.

John Arne Moen tror ikke Senterparti-ledelsen nødvendigvis er blant dem.

– Det har jo ikke vært noe hjertelig forhold mellom Moe og partiledelsen. Der er det nok noen som trekker et lettelsens sukk.

Takvam tror imidlertid at til tross for uenigheter, så partiledelsen at med Moe borte, kan også en bredere velgergruppe falle bort.

– Jeg tror Navarsete ser at for Senterpartiets del er det bra å ha oppslutning i en bredde, og jeg tror de forstår at de må ha oppslutning i mer enn i hennes segment, sier Takvam.

Dårlig nytt for Senterpartiet og regjeringen

Den rødgrønne regjeringen sliter på meningsmålingene ett år før valget. Per i dag ligger det an til blått flertall og regjeringsskifte.

Ola Borten Moes exit fra rikspolitikken bidrar ikke akkurat til å endre den utviklingen, mener Moen.

– At en så profilert og ung politiker varsler at han takker for laget, er selvfølgelig ikke godt nytt.

AKTUELT NÅ