NRK Meny
Normal

Borten Moe sier nei til politihijab

Stortingsrepresentant Ola Borten Moe fra regjeringspartiet Senterpartiet krever at justisminister Knut Storberget (Ap) avviser grønt lys for politi-hijab.

Ola Borten Moe
Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Borten Moe mener regjeringen med hijabsaken er i ferd med å gå i samme fella som med blasfemi-paragrafen.

Religiøst symbol

– Hijab et religiøst og politisk symbol på lik linje med en jødekalott eller en Nei til EU-button. Det har ingenting med en politiuniform å gjøre, som jo skal være ensartet og uten politisk og religiøst innhold, sier han til Adresseavisen.

Undertrykkelse


Det var i forrige uke at Justisdepartementet varslet at de tar innstillingen fra politidirektør Ingelin Killengreen til følge om å si ja til hijab som en del av politiuniformen.


Ola Borten Moe avviser at et nei til politi-hijab i praksis vil bety et yrkesforbud for muslimske kvinner.


– Nå er det ikke alle muslimske kvinner som bruker hijab. For noen representererhijab også et symbol på undertrykkelse av kvinner, sier han og fortsetter:


– Vi kan ikke bli så tolerante at vi i det godes tjeneste aksepterer at grunnleggende regler endres. Skal du representere politiet, må du bære en uniform som ikke har et religiøst budskap. Om du ikke er klar for å underlegge deg disse reglene, er du nok ikke klar for å gå inn i et slikt yrke.


Vil revurdere


At det allerede er tillatt med hijab i Forsvaret og Tollvesenet, mener ikke Borten Moe er noe argument for at det skal bli tillatt i politiet.


– Tvert imot: Jeg mener vi heller bør se på om dette også skal revurderes, framholder han.


Politidirektørens argumenter for å tillate hijab er hensynet til å rekruttere bredt og sikre at politiet representerer alle samfunnslag, uavhengig av livssyn og etnisitet.

Video fra Trøndelag

Midtnytt
Om få uker er en ny film som dokumenterer 100 Rosenborg -år klar
Fjellklatreren Adam Ondras suksess i Hanshelleren har gitt Flatanger omtale langt utenfor Norges grenser.