Bjarte Bruland ansatt som direktør ved Jødisk museum Trondheim

Den 47 år gamle historikeren har norske jøder som spesieltfelt, og var også med på oppbygningen av Jødisk museum i Oslo.

Jødisk museum

Jødisk Museum i Trondheim har fått sin første direktør.

Foto: Stein Lorentzen / NRK

Jødisk museum Trondheim er Norges eldste av sitt slag. Museet ble opprettet i 2007, og har i de siste årene drevet med oppbygging og profesjonalisering. Det har nå resultert i at museet har ansatt sin første direktør, historiker Bjarte Bruland.

Bruland har norske jøder som spesialfelt, og museet skriver i en pressemelding at han er Norges fremste kapasitet på sitt felt.

Bjarte Bruland

Bjarte Bruland er ansatt som første direktør ved Jødisk museum Trondheim.

Foto: Jødisk museum Trondheim

Les også: Brulands kronikk om Holocaust: En tid uten vitner

– Veldig glad

– Jeg er veldig glad for denne muligheten, og gleder meg til å utvikle Jødisk museum Trondheim til en enda viktigere institusjon for formidling og kunnskap om den norske jødiske historien, og dens betydning, sier Bjarte Bruland i pressemeldingen.

– Med Bjarte Bruland som direktør har museet tilsatt landets fremste ekspert på norsk jødisk historie, sier styreleder Frank Jenssen.

– Han var også sentral i oppbyggingen av Jødisk museum i Oslo, og han har spilt en nøkkelrolle for utformingen av den norske erstatningspolitikken overfor jødene, legger han til.

Begynner i september

I perioden 1996-1997 var Bruland medlem i Skarpnes-utvalget, som hadde som oppgave å kartlegge hva som skjedde med norske jøders eiendom under andre verdenskrig.

Han har skrevet flere verk om utryddelsen av norske jøder, og har tidligere vært faglig leder ved Jødisk museum i Oslo. Bruland starter i jobben 1. september.