NRK Meny
Normal

Bjarte Bruland ansatt som direktør ved Jødisk museum Trondheim

Den 47 år gamle historikeren har norske jøder som spesieltfelt, og var også med på oppbygningen av Jødisk museum i Oslo.

Jødisk museum

Jødisk Museum i Trondheim har fått sin første direktør.

Foto: Stein Lorentzen / NRK

Jødisk museum Trondheim er Norges eldste av sitt slag. Museet ble opprettet i 2007, og har i de siste årene drevet med oppbygging og profesjonalisering. Det har nå resultert i at museet har ansatt sin første direktør, historiker Bjarte Bruland.

Bruland har norske jøder som spesialfelt, og museet skriver i en pressemelding at han er Norges fremste kapasitet på sitt felt.

Bjarte Bruland

Bjarte Bruland er ansatt som første direktør ved Jødisk museum Trondheim.

Foto: Jødisk museum Trondheim

Les også: Brulands kronikk om Holocaust: En tid uten vitner

– Veldig glad

– Jeg er veldig glad for denne muligheten, og gleder meg til å utvikle Jødisk museum Trondheim til en enda viktigere institusjon for formidling og kunnskap om den norske jødiske historien, og dens betydning, sier Bjarte Bruland i pressemeldingen.

– Med Bjarte Bruland som direktør har museet tilsatt landets fremste ekspert på norsk jødisk historie, sier styreleder Frank Jenssen.

– Han var også sentral i oppbyggingen av Jødisk museum i Oslo, og han har spilt en nøkkelrolle for utformingen av den norske erstatningspolitikken overfor jødene, legger han til.

Begynner i september

I perioden 1996-1997 var Bruland medlem i Skarpnes-utvalget, som hadde som oppgave å kartlegge hva som skjedde med norske jøders eiendom under andre verdenskrig.

Han har skrevet flere verk om utryddelsen av norske jøder, og har tidligere vært faglig leder ved Jødisk museum i Oslo. Bruland starter i jobben 1. september.

Video fra Trøndelag

Han har seksten verdensrekorder i skøyteløp og er regjerende verdensmester i tre distanser. For å holde seg i form, trener Arne Kjell Foldvik (83) med unge Falken-skøyteløpere i Trondheim.
Fotballfesten på Ranheim ble avlyst i tolvte time. Frustrerte Brann-supportere raser mot avgjørelsen.
Tellefsen antyder at Liv Ullmann duppet av under den nye Trondheims-filmen. - Det beste i meg kommer herfra, sier Liv Ullmann etter å ha sett filmen på Kosmorama.