Vil trosse norske myndigheter og lande libysk fly på Svalbard

Et libysk fly ønsker å trosse norske myndigheter ved å mellomlande i Longyearbyen på sin vei til nordpolen.

Barneo

Det er hit til den russiske basen Barneo den Libyske delegasjonen vil fly. For å få til det må de mellomlande i Longyearbyen.

Foto: barneo.ru

Det er Svalbardposten.no som forteller om turen til selskapet Prepare2go, som ønsker å fly en libysk delegasjon til nordpolen for å plante landets flagg ved Barneo-basen.

Leder for selskapet Sam Rutherford, skriver i en e-post til avisen at de ikke bryr seg om hva norske myndigheter måtte mene.

Sysselmannen har nemlig gitt avslag til søknaden i november og delegasjonens klage til Direktoratet for naturforvaltning er ikke mulig å saksbehandle før ekspedisjonen starter.

Bryr seg ikke

Longyearbyen

Leder for selskapet Sam Rutherford, skriver i en e-post til Svalbardposten at de ikke bryr seg om hva norske myndigheter måtte mene.

Foto: Egil Daleng

Rutherford forteller at han ikke bryr seg hva norske myndigheter måtte mene.

– Vi kommer til å gjennomføre flygingene som planlagt, uten mer samhandling med Sysselmannen, sier Sam Rutherford.

Ifølge avisen har han engasjert en dansk advokat som har utstrakt erfaring med luftfart og norske forhold, som mener Sysselmannen ikke har myndighet til å nekte Libya-flygingen.

Avventende Sysselmann

Statsadvokat Lars Erik Alfheim

Assisterende sysselmann, Lars Erik Alfheim.

Foto: Dag Aasdalen / NRK

Når NRK prater med assisterende sysselmann på Svalbard, Lars Erik Alfheim, sier han at det ennå gjenstår å se hva de vil gjøre med saken.

Han forteller at Sysselmannens avslag baserer seg på miljøloven for Svalbard. Den forbyr bruk av luftfartøy til sightseeing.

– Vi avventer direktoratet sin klagebehandling. Blir den tatt til følge så er det uproblematisk, vil det fortsatt komme meldinger om at han vil lande så får vi ta det da, sier Alfheim.

– Hva er straffen for noe slikt?

– Det må nok Avinor svare for, det er de som eier flyplassen. Men jeg har ikke vært borti landing uten tillatelser tidligere, sier han.

Usikker på konsekvensene

Svalbard flyplass

Lufthavnsjef Morten Ulsnes ved flyplassen i Longyearbyen, forteller at de ikke vet hva konsekvensene for å gjennomføre en landing uten tillatelse vil være.

Foto: E. Gees

Lufthavnsjef Morten Ulsnes ved flyplassen i Longyearbyen forteller at det er en kinkig sak.

– Det er vanskelig å si noe om, siden vi ikke har vært borti noe lignende tidligere. Jeg vet ikke hva konsekvensene vil bli, fordi man må ha tillatelse fra Sysselmannen for å lande, men av sikkerhetshensyn kan vi ikke avvise noen som dukker opp heller. Det blir et slags sikkerhetsdilemma, og derfor er vi nødt til å ha tett dialog med myndighetene i forkant og oppdatere oss på hva som skjer, sier lufthavnsjefen til NRK.