Hopp til innhold

Vil ha nordnorsk månelanding

Hammerfest Energi vurderer gasskraftverk til 1,3 milliarder - kaller prosjektet for en nordnorsk månelanding.

Melkøya

Hammerfest Energi er nærmeste nabo til Melkøya. Nå annonserer de en nordnorsk månelanding, som løsningen på behovet for energi i nordområdene. De vil bygge gasskraftverk.

Foto: Allan Klo

Hammerfest Energi har på nytt tatt fram planene for et gasskraftverk i Finnmark.

Bedre nettkapasitet, økt forbruk, og bedre teknologi for CO2-rensing skal selge inn prosjektet for politikerne.

Nordnorsk månelanding

Forretningsutvikler i Hammerfest Energi, Espen Hansen, beskriver prosjektet som en nordnorsk månelanding. Hammerfest Energi ser i første omgang på et 100 megawatts anlegg, med en prislapp på minst 1,3 milliarder kroner.

– I dag pågår det et stort prosjekt på Mongstad hvor man skal rense gassskraft. Vi mener tiden er moden for å lage månelandinger rundt om i Norge – og kanskje i Hammerfest, forteller Hansen.

Kraftselskapet er nærmeste nabo til Melkøya, og har tidligere sett på videreformidling av energi ved hjelp av Snøhvit-gass.

Men det politiske landskapet har så langt sagt ” bare se - ikke røre”. For gasskraft er foreløpig et politisk betent tema.

– Teknologien er blitt mer moden, og vi tror at tiden er mer rett nå i forhold til markedet enn forrige gang. Og så har Alcoa vært i Hammerfest og lansert planer om et aluminiumsverk her. Det betyr at de blir en svært stor avtager av energi, hvis det realiseres, sier Hansen.

Balanse med klima

Siri Meling

Siri Meling fra Høyre mener man bør se på alternative energikilder.

Foto: Torunn Westvik Tørneng / NRK

I tillegg nevner han utvidelsen av Melkøya og ENI sitt Goliat-prosjekt, som også vil trenge strøm.

Leder for Stortingets energi- og miljøkomité, Siri Meling fra Høyre, mener det er på høy tid at man får fortgang i alternative energikilder i nordområdene.

– Et gasskraftverk som også tar hånd om klimautslippene, så vi en ivareta den balansegangen mot klimautfordringene, sier hun.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.