Hopp til innhold

Denne passer på hele verden i kveld

Mellom klokken ni og elleve fredag kveld er det opp til EISCAT Tromsøs radar alene å observere asteroiden 2012 DA14 på dens ferd langs jorda.

EISCAT-radar

EISCAT-radaren på Ramfjordmoen utenfor Tromsø skal som første i Europa alene ha ansvaret for å passe på 2012 DA14 i kveld.

Foto: EISCAT

Fredag kveld passerer asteroiden 2012 DA14 jorda, unormalt nært, bare 27.000 kilometer unna. Asteroiden er 65 meter lang, og like stor som et svømmebasseng.

Bor du i Tromsø kan du føle deg trygg på at noen følger med asteroiden, og passer på at den ikke kommer for nært jorda.

Asteroid 2012 DA14

NASA har laget en grafisk fremstilling av asteroiden som passerer oss fredag kveld.

Foto: HO, illustrasjon / Afp

– Ingen andre radarer

Mellom klokken ni og elleve fredag kveld er nemlig European Incoherent Scatter Scientific Association (EISCAT) sin avdeling på Ramfjordmoen utenfor Tromsø de eneste som har en radar som kan følge asteroiden.

– Jeg har ikke hørt om noen andre som skal følge med den på dette tidspunktet, sier Juha Vierinen, forsker ved EISCAT Tromsø, som har hovedoppsynet når asteroiden skal under lupen, til NRK.

EISCAT driver vitenskapelig på atmosfæren, med sine tre radaranlegg på Ramfjordmoen i Tromsø, i Kiruna i Sverige, i Sodankylä i Finland og på Gruve 7-fjellet utenfor Longyearbyen på Svalbard.

Juha Vierinen

Juha Vierinen er forsker ved EISCAT Tromsø, og har æren av å ha hovedoppsynet når EISCAT skal følge asteroiden 2012 DA14 på dens ferd nordover.

Foto: Lassi Roininen/Jussi Markkanen/EISCAT

På andre siden av jorden

Teknikken som EISCAT bruker kalles inkoherent spredning, og det er omtrent ti radarer i verden som er i stand til å bruke denne teknikken.

2012 DA14s ferd går fra sør mot nord, og mellom ni og elleve er det rett og slett ingen andre radarer enn EISCATs radar i Tromsø som kan nå den.

De andre radarene som skal følge 2012 DA14 på dens ferd er på andre siden av jorden, nærmere bestemt i Boston og California.

– Første i Europa

– Dermed kan ikke radaren i Boston nå asteroiden før den har kommet seg langt nok nord klokken elleve i kveld, sier Vierinen, som tror det blir en spennende kveld.

– Det er første gang en radar i Europa følger en asteroide, så dette er jo veldig spennende. Det er mulig nå siden 2012 DA14 passerer så nært.

Når EISCATs radar i kveld følger asteroiden er det med argusøyne.

Goldstone Radar

Goldstone-radaren i California, USA kan ikke nå 2012 DA14 mellom ni og elleve i kveld. Da er det opp til EISCAT Tromsø å følge med.

Foto: Goldstone Radar, NASA

– Unormalt nært

– Selv om radaren vår er relativt liten, kan vi måle asteroidens plassering veldig nøyaktig, bare med et par meters feilmargin, sier Vierinen, som ikke frykter dramatikk når 2012 DA14 fyker nordover.

For selv om asteroiden passerer unormalt nært for asteroide å være, vil den tross alt passere på en avstand som er 7000 kilometer lengre enn avstanden mellom Nordpolen og Sydpolen.

– Allerede da denne asteroiden ble oppdaget i fjor ble det klart at den ikke vil krasjlande på jorda. Den kommer nært, men det er likevel 27.000 kilometer unna, sier Vierinen.