Hopp til innhold

To menn omkom etter snøskred på Kvaløya

Begge mennene som ble tatt av et snøskred ved Middagstinden på Kvaløya utenfor Tromsø, omkom.

To tatt av skred på Kvaløya

Mannskaper fra Røde Kors, Norsk Folkehjelp og flere redningshunder deltok i redningsarbeidet etter skredet på lørdag.

Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / Scanpix

Det opplyser politiets innsatsleder til NTB.

Begge de to mennene i 40-50 årene som ble tatt av snøskred klokken 11.30 i dag, var på tur i et følge på fire på fjellet Middagstinden, som ligger vest for Tromsø på øya Kvaløya.

På grunn av dårlig mobildekning i området tok det lang tid fra skredet gikk til politiet ble varslet.

– De fire dro ut ved 10-tiden. Etter at skredet gikk, tok det nesten en time før en av dem kom seg til et område med mobildekning, slik at han fikk varslet om skredet, opplyste politiets innsatsleder Eirik Ruud-Røhne til NTB.

Fra skredet gikk til de to omkomne ble gravd ut, gikk det flere timer. Begge ble deretter fraktet til Universitetssykehuset Nord-Norge med helikopter.

I tillegg til at dekningsforholdene gjorde at varslingen av ulykken tok lang tid, preget det også redningsarbeidet.

Utfordrende område

– Operasjonen har foregått i et vanskelig område, der vi var avhengig av helikopter for å frakte inn mannskapene. I tillegg har det vært dårlig dekning i både med telefon og politisamband, sier operasjonsleder Meyer.

Middagstinden

Skredet gikk på fjellet Middagstinden, som ligger vest for Tromsø på øya Kvaløya.

Foto: skredatlas.nve.no

Det skal ha vært fire lokale menn som gikk på tur sammen, der alle var i 40-50 årene.

De to som ikke ble tatt av skredet, var med på letearbeidet i det som omtales som et stort snøskred.

Startet turen fra kjent utfartsområde

Mannskap fra Røde Kors, Norsk Folkehjelp og Norske Redningshunder bisto også i redningsarbeidet som skal ha foregått under gode forhold, ifølge beredskapslederen i Norsk Folkehjelp, Erlend Aarsæther.

Den siste uka har det kommet mye snø i Tromsø, etter en periode med unormalt lite snø. Det var derfor varslet økt snøskredfare denne uken. Det er uklart hvordan forholdene var der de fire mennene la ut på tur.

– De skal ha startet turen fra veien i et område hvor det er stor utfart i forbindelse med skikjøring. Og det var godt vær i området, sier Meyer.

Skredknappen

Snørasområder

Kartet viser hvor det er fare for snøskred i området. Mørk rød strek indikerer mulige utløsingsområder, mens de lyserøde feltene viser mulige utløpsområder.

Foto: skredatlas.nve.no

Da varselet om skredet kom lørdag formiddag skal politiet i Tromsø ha benyttet seg av «skredknappen», en funksjon som politiet benytter seg av for å raskt varsle alle tilgjengelige ressurser dersom et snøskred utløses.

Ved å benytte seg av «skredknappen» setter politiet opp en telefonkonferanse som inkluderer 16 personer.

Både Røde Kors, Norske Redningshunder og Norsk Folkehjelp blir varslet samtidig, og dette er veldig tidsbesparende for politiet.

På denne måten når de raskt ut med mye informasjon til de aktuelle ressursene, det være seg skredledere og ansvarspersoner uavhengig av organisasjonstilhørighet.

Snøskredhendelser i Troms

Kartet viser snøskredhendelser i området. Kuler med mørkeblå farge er ras med omkomne/personskade. Kuler med lys farge er snøras uten personskade. Middagstinden med rød farge.

Foto: skredatlas.nve.no

Nyheter fra Troms og Finnmark

Gunnar Grindstein

Se Nordnytt 19:45 med Gunnar Grindstein