Hopp til innhold

Morten (13) forsøkt svindlet med SMS

– Et svært utspekulert forsøk som vi ikke har sett tidligere, sier etterforskningsleder.

Morten Dahl Hoaas 2

– Når jeg så på telefonnummeret som meldingen kom fra så jeg jo at det var 12 sifre. 13 år gamle Morten Dahl Hoaas fikk en tekstmelding der han ble bedt om å gå inn i nettbanken. Han skjønte at noe var galt, selv om det sto at den kom fra faren.

Foto: Privat

– Dette er en ny variant som jeg ikke har sett maken til tidligere. Det er svært utspekulert, det er sikkert.

Det sier Pål Moe, konstituert leder for etterforskningsavdelingen ved Troms politidistrikt, når NRK viser ham svindelforsøket.

Det var 1. juli at 13 år gamle Morten Dahl Hoaas fikk en tekstmelding der han bes om å gå inn i nettbanken.

– Når jeg så på telefonnummeret som meldingen kom fra så jeg jo at det var 12 sifre. Da skjønte jeg at det var noe som ikke stemte. Jeg synes det er utrolig frekt, siden det ser ut som om meldingen er rettet mot barn og unge, sier Morten (13).

Underskrevet med «Pappa»

Familien delte et bilde av tekstmeldingen på Facebook for å advare andre foreldre og barn.

Svindelmelding

Det var denne SMS-meldingen som tikket inn på Morten Dahl Hoaas telefon. – Utrolig frekt! synes han selv.

Foto: skjermdump

– Han kom hjem og viste meg tekstmeldingen og sa at han hadde blitt forsøkt svindlet, sier mor til Morten Dahl Hoaas, Mona Dahl.

Meldingen er underskrevet med «Pappa».

Mona Dahl tok kontakt med politiet, men fikk opplyst at det vanskelig lar seg gjøre å spore nummeret meldingen kom fra.

– Det er gørrfrekt, og han kunne like gjerne gått på den. Det høres jo ut som om det er en pågående diskusjon som «pappaen» svarer på, sier Dahl.

Advarselen har allerede blitt delt mange tusen ganger, fra Risør i sør til Finnmark i nord.

– Jeg synes det er viktig å advare andre, og er glad for å høre at advarselen har spredt seg over hele landet. Man kan ikke være trygg på noen ting når til og med barn blir forsøkt svindlet, sier mamma Mona Dahl.

Pål Moe

– Det er et svært utspekulert forsøk. Det sier konstituert etterforskningsleder ved Troms politidistrikt Pål Moe. Han er svært glad for at foreldrene til 13 år gamle Morten har gått ut med en advarsel i sosiale medier. Advarselen har spredt seg over hele landet, fra Risør til Finnmark.

Foto: Eskil Mehren / NRK

– Viktig å advare andre

– Det er svært bekymringsfullt. Jeg har ikke hørt om slike forsøk rettet direkte mot barn via mobiltelefon, men jeg har sett varianter av denne typen svindling tidligere, sier Moe.

Etterforskningslederen ved Troms politidistrikt mener vi stadig trenger påminnelser om hvor viktig det er å verne om personalia.

– Har noen først fått tak i telefonnummeret ditt er det lite du kan gjøre for å beskytte deg. Men kommer meldingen fra en avsender du ikke kjenner er det all grunn til å la være å trykke på noe, sier Pål Moe.

Moe har hørt om tilfeller der folk har blitt svindlet for titusenvis. Han gjentar at man aldri må oppgi kontonummer eller personnummer, selv ikke til politiet.

– Vi er glad for å få opplysninger om slike tilfeller, men det viktigste er at folk får vite om det. Vi er avhengig av at de som opplever slikt forteller videre om det, sier etterforskningslederen ved Troms politidistrikt.