Hopp til innhold

Stjal kasser med bjørneskit: – Trasig

Statens naturoppsyn (SNO) har hengt opp kasser hvor folk kan levere inn prøver av bjørneskit. I helga forsvant to av dem fra Øvre Pasvik i Finnmark.

Kasse til innsamling av bjørnebæsj i Øvre Pasvik

Ti slike kasser har SNO hengt opp rundt om i Pasvik, for at folk skal legge igjen bjørnebæsj som de har funnet på tur i skauen. I helga ble to av dem stjålet.

Foto: Magne Asheim / SNO

– To bjørneskitkasser i Øvre Pasvik er borte. De er røsket ned av tavlene de har hengt på, forteller rovviltansvarlig i SNO i Finnmark, Magne Asheim.

SNO har de siste årene begynt med å sette ut bjørneskitkasser rundt om i landet.

Meningen med dem er at folk som kommer over bjørneekskrementer mens de er på tur i skauen, skal ta med seg en liten prøve av bæsjen og levere dem i kassene.

Etterpå analyseres DNA-et, og på den måten får SNO telt og registrert bjørnebestanden i området.

I Pasvik i Øst-Finnmark – et av de mer bjørnerike områdene i Norge – er det satt ut ti slike kasser. Men i løpet av helga ble altså to av dem stjålet.

– Jeg vet at i den ene kassa var det lagt to bjørneskitprøver. De er tapt nå, og vi går glipp av registreringene av de individene det er snakk om.

Til Sør-Varanger Avis sier Asheim at han håper at de som har tatt kassene leverer tilbake prøvene i en av de andre kassene som henger i Pasvik.

Bjørnebæsj funnet i Øvre Pasvik søndag 13.09.20

Bjørneskit i en liten beholder vil SNO gjerne ha inn til seg. Denne ruka ble funnet i Øvre Pasvik søndag denne uken.

Foto: Magne Asheim / SNO

Går glipp av dusør

SNO er avhengige av folks hjelp for å samle inn bjørnebæsj og bjørne-DNA, forklarer Asheim. Dette letter SNOs arbeid betraktelig, og har noe å si for både jaktkvoter og bestandsregistreringen generelt.

Derfor synes han det er nokså lumpent gjort at noen har tatt med seg kassene i stedet for å legge noe oppi dem. Han lurer også på hvem som har gjort det, og hvorfor.

– Om det er noen som hadde bruk for sånne kasser eller om det er ren sabotasje, vet jeg ikke. Det blir bare spekulasjon. Trasig er det uansett.

Asheim understreker at det ikke minst er trasig for dem som hadde levert skitprøver i kassene.

– De kan gå glipp av en fet dusør fra Rovviltnemnda.

Avhengig av om det er et kjent eller nytt individ skiten stammer fra, gis det nemlig mellom 1500 og 3500 kroner i «finnerlønn». Dette understreker hvor viktig det er for SNO å få inn skitprøvene.

Magne Asheim

Rovviltansvarlig i SNO i Finnmark, Magne Asheim, er forundret over at noen har stjålet bjørneskitkasser fra Øvre Pasvik.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Vil ha bjørneskit fra alle

I fjor ble det registrert 148 brunbjørner i Norge ved hjelp av DNA-prøver, fra for eksempel ekskrementer. Om lag 60 av disse ble registrert i Finnmark, og 40 av disse igjen i Pasvik-området.

– Dette er minimumstall. Vi tror det kan være enda flere, sier Asheim, og forklarer at det er nettopp derfor de oppfordrer alle til å samle inn bjørnebæsj. Hvis folk bare velger å gå forbi, går forvaltningen glipp av viktig informasjon.

Det er ikke så mye bry og heller ikke så ekkelt som mange kanskje vil tro, mener Asheim. Spesielt ikke på denne tiden av året.

– Det er fort gjort og det lukter ikke ille. Bjørneskiten på denne tiden er full av blåbær, så det er ikke stygg lukt i den, sier han.

– Det er nok med en liten spiseskje i en ren pose for å trekke DNA ut av den. Det er bare å holde prøven kald og gi den til nærmeste SNO-kontor.

Bjørnen i Pasvik

Pasvik i Øst-Finnmark er et av de områdene i Norge hvor det observeres mest bjørn.

Foto: Statens naturoppsyn

Om prøvene som ble stjålet fra Øvre Pasvik kommer til rette, vil bare tiden vise. Uansett er SNO allerede i gang med å erstatte de forsvunne kassene.

– Vi skal få hengt opp nye i løpet av et par dager, sier Asheim, som håper at både kassene og deres innhold får henge i fred denne gangen.