Hopp til innhold

Søppelflyt på Svalbard

Skrot, rot og gjenglemt søppel flyter rundt i Longyearbyen, nå blir det ryddeaksjon på Svalbard.

Søppel på Svalbard

Det har vært et problem med søppel som flyter rundt Svalbard, nå er det Longyearbyen som skal til pers. (arkivfoto).

Foto: Eskil Mehren / NRK

Den fungerende miljøvernsjefen, Per Kyrre Reimert , tror det er mange grunner til at det blir så mye søppel på øygruppen og i Longyearbyen. Han oppfordrer alle privatpersoner i Longyearbyen til å ta i et tak.

- Vi må nok vekke folk litt. Om vi skal leve opp til det som er politikernes ambisjon, at dette skal være det beste forvaltede høyarktiske villmark, da bør det vel også være den mest ryddige høyarktiske villmark, sier Reimert.

Lite oppbevaringsplass...

I Longyearbyen skal det denne og neste helg gjennomføres en storstilt dugnad for å gjøre byen penere, før vinteren kommer. Bak ryddeprosjektet står blant andre Store Norske, Longyearbyen lokalstyre, sysselmannen og entreprenøren Leonard Nilsen.

Fungerende miljøvernsjef Per Kyrre Reimert tror ikke det er mer søppel på Svalbard enn andre steder, men .

- Her er det veldig lav vegetasjon, og vi har dårlig med garasjer, boder og skur. Så det vi har, det står ute. Det andre er jo det at det er mye anleggsvirksomhet her i løpet av sommeren. Det er mye som skal gjøres før vinteren kommer. Også er det litt gjennomtrekk av folk, det kan hende folk glemmer noe igjen utfor hushjørnet. Resultatet er uansett at vi trenger å ”shine” opp byen før det blir høst.

- Rydd!

Oppfordringen er hvertfall klar, uansett hva som er grunnen til at søplet flytet. Innbyggerne i Lonyearbyen bør rydde "byen" sin.

- Det er lagt ut gratis søppelsekker utfor svalbardvbutikken, også kan folk legge det de vil ha vekk, langs veikantene nå i løpet av lørdagen og søndagen, så vil Leonard Nilsen og Store Norske ut med transport og samle alt inn i løpet av mandagen. Det som er spesielt i år er at vi også tar med hytteområdene, helt inn til Bjørndalen, for de som er kjent, og i andre retninga til gruve syv. Slik at folk kan virkelig få tømt og ryddet opp i det de har.

Les også søpla flyter rundt svalbard.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark

Dagny på Rakettnatt

Denne festivalen har nesten like mange kvinner som menn på scenen

Øst-Finnmark tingrett

Tenåring tyvlånte sjefens bil og flyktet fra politiet

Sakarias Opsahl

TIL selger Sakarias Opsahl til Brann: – Vært tydelig på at han ønsket seg bort