Skredfare kan ødelegge livkvaliteten

Innbyggerne i Nord-Norge sliter etter skredvinteren.

Snøskred

Stengte veier på grunn av skred og skredfare er vanlig i Nord-Norge om vinteren. Her fra et skred i Tamokdalen i Troms tidligere i vinter.

Foto: NRK-tipser

– Det er umulig å forutsi når det vil komme skred. Dette er en kilde til uforutsigbarhet og manglende kontroll på egen eksistens, noe som kan føre til en grad av negativ innflytelse på livskvaliteten og psykisk helse, sier doktorgradsstipendiat i psykologi ved Universitetet i Tromsø, Hans Christian Vangberg til NRK.

Over 250 stengninger

Hittil i vinter har Europa- og fylkesveiene vært stengt 53 ganger i Nordland, 56 ganger i Finnmark og 140 ganger i Troms på grunn av skred eller skredfare.

– Dette medfører en stor frykt for alle som jobber hos oss. Særlig i vinter, da det har det vært større trykk en vanlig, sier Mari Ann Benonisen, avdelingsleder på bo- og servicesenteret i Balsfjord.

Hver dag henter de brukere i bil, ofte på skredutsatte veier.

Skapt problemer

Tidligere denne uka var det folkemøte og befaring i Ullsfjord i Tromsø kommune. det har det gått syv skred denne vinteren.

– Det er et psykisk press å bo her, og skredfaren har også skapt problemer for meg sosialt siden jeg ikke har kommet meg til venner, hjem eller på fritidsaktiviteter, sa 16 år gamle Amalie Stakkenes til NRK.

Nyheter fra Troms og Finnmark

Sveinung Åsali Nordnytt

Se ukas siste Nordnytt med Sveinung Åsali

Se ukas siste Nordnytt med Sveinung Åsali