Like før jul jublet LO over en ny avtale som sikrer alle ansatte i fiskerinæringen tarifflønn. De håper dette skal hindre det de mener har vært store problemer med sosial dumping i bransjen.
Administrerende direktør i NSL, Svein Reppe.
Foto: Norske Sjømatbedrifters LandsforeningMen, i deler av fiskerinæringen mener man at disse såkalte allmenngjorte tariffavtalene vil føre til konkurser og utflagging.
– Det som er vår bekymring er at vi stadig vekk norsk fiskeforedlingsindustri stadig mindre konkurransedyktig i forhold til foredling i utlandet, sier administrerende direktør Svein Reppe i Norske Sjømatbedrifters Landsforening.
- LES: – Arbeidsplasser må bort i fiskeforedling
- LES: Ny minstelønn i fiskeindustrien betyr solide lønnshopp
– Ser ikke bra ut
Reppes organisasjon er en av flere aktører i fiskeribransjen som uttrykte skepsis til innføringen av allmenngjorte tariffavtaler. Allmenngjøringa innebærer i praksis at alle arbeidere i bransjen har krav på tarifflønn, uansett om de er organiserte eller ikke.
Reppe mener det fører til et lønnsnivå mange bedrifter ikke vil klare å håndtere.
– Det ser ikke bra ut, for å si det rett ut. Mange mindre bedrifter kan gå overende, og de store vil jo søke seg ut av landet, sier Reppe.
- LES OGSÅ: Slutt for fiskeforedling i Finnmark
- LES OGSÅ: – Sjømatindustrien skal kunne eie fiskekvoter
– Forbasket tull
Jan-Egil Pedersen i Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN).
Foto: (c) Ilja C. HendelI LO-forbundet NNN mener man derimot den nye avtalen er nødvendig for å sikre særlig utenlandske arbeidere anstendige lønnsforhold. Og forbundsleder Jan-Egil Pedersen tror ikke bedriftene vil ha problemer med det nye lønnsnivået.
– Jeg vil si at det er bare noe forbasket tull. For vi har mange bedrifter i denne næringen som behandler folk på en ordentlig måte, betaler folk på en ordentlig måte, og de greier å konkurrere.
– Så jeg vi lsi til de som fortsatt hevder at disse bedriftene må flytte ut, at da får de heller bare flytte, sier Pedersen.
Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening (FHL), som er den største arbeidsgiverorganisasjonen i næringen, støtter derimot de allmenngjorte tariffavtalene.
- LES OGSÅ: Fortsatt håp for norsk fiskeforedlingsindustri
- LES OGSÅ: Vil hindre sosial dumping i fiskeindustrien
Nye regler krever at alle i fiskeindustrien skal ha tarifflønn.
Foto: Eksportutvalget for fisk