Hopp til innhold

– Nye lønnskrav vil kvele fiskeindustrien

Nye regler som krever at alle i fiskeindustrien skal ha tarifflønn vil gå hardt ut over arbeidsplasser i Norge, mener bransjeforening. LO er hoderystende til påstandene.

Fiskeforedling, filetering
Foto: NNN

Like før jul jublet LO over en ny avtale som sikrer alle ansatte i fiskerinæringen tarifflønn. De håper dette skal hindre det de mener har vært store problemer med sosial dumping i bransjen.

Svein Reppe

Administrerende direktør i NSL, Svein Reppe.

Foto: Norske Sjømatbedrifters Landsforening

Men, i deler av fiskerinæringen mener man at disse såkalte allmenngjorte tariffavtalene vil føre til konkurser og utflagging.

– Det som er vår bekymring er at vi stadig vekk norsk fiskeforedlingsindustri stadig mindre konkurransedyktig i forhold til foredling i utlandet, sier administrerende direktør Svein Reppe i Norske Sjømatbedrifters Landsforening.

– Ser ikke bra ut

Reppes organisasjon er en av flere aktører i fiskeribransjen som uttrykte skepsis til innføringen av allmenngjorte tariffavtaler. Allmenngjøringa innebærer i praksis at alle arbeidere i bransjen har krav på tarifflønn, uansett om de er organiserte eller ikke.

Reppe mener det fører til et lønnsnivå mange bedrifter ikke vil klare å håndtere.

– Det ser ikke bra ut, for å si det rett ut. Mange mindre bedrifter kan gå overende, og de store vil jo søke seg ut av landet, sier Reppe.

– Forbasket tull

NNN

Jan-Egil Pedersen i Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN).

Foto: (c) Ilja C. Hendel

I LO-forbundet NNN mener man derimot den nye avtalen er nødvendig for å sikre særlig utenlandske arbeidere anstendige lønnsforhold. Og forbundsleder Jan-Egil Pedersen tror ikke bedriftene vil ha problemer med det nye lønnsnivået.

– Jeg vil si at det er bare noe forbasket tull. For vi har mange bedrifter i denne næringen som behandler folk på en ordentlig måte, betaler folk på en ordentlig måte, og de greier å konkurrere.

– Så jeg vi lsi til de som fortsatt hevder at disse bedriftene må flytte ut, at da får de heller bare flytte, sier Pedersen.

Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening (FHL), som er den største arbeidsgiverorganisasjonen i næringen, støtter derimot de allmenngjorte tariffavtalene.

Sjømatforedling

Nye regler krever at alle i fiskeindustrien skal ha tarifflønn.

Foto: Eksportutvalget for fisk