Hopp til innhold

Russerne strømmer over grensa

Aldri før har det kommet så mange russere over norskegrensa som nå. Pomor-visumet har virkelig slått an, og nå syder det i Kirkenes.

Grensestasjonen mellom Norge og Russland på Storskog ved Kirkenes

I dag er ikke grensestasjonen mellom Norge og Russland på Storskog så folketom.

Foto: Erlend Aas / SCANPIX

I august krysset 13.533 mennesker grensa mellom Russland og Norge ved Storskog. Det er ny rekord, og en økning på 35 prosent i forhold til samme måned i fjor. Helgeshopping i Kirkenes har virkelig slått an i Murmansk fylke.

Trafikken er størst på lørdags morgen, da kan køene med biler bli flere hundre meter lang, grensestasjonen er rett og slett ikke dimensjonert for så stor trafikk.

– Det kan være over 800 som krysser grensa på lørdager, sammenlignet med 400 i snitt på vanlige dager, sier Bjørn Tharaldsen ved Storskog grensestasjon til barentsobserver.com.

Nysgjerrige shoppeturister

Ved grensa dukker det opp både privatbiler og små busser med russere som skal til Kirkenes. Noen skal på shopping, mens andre er nysgjerrige og på opplevelsestur.

– Vi ville gjøre noe annerledes, og ønsket å se et annet nordisk land. Shoppingen er bare bonus, sier Anna fra Murmansk.

Fra Murmansk til grensa tar det omtrent tre og en halv time å kjøre. Inn til Kirkenes tar det enda en halvtime.

Nylig sa utenriksminister Jonas Gahr Støre til ntb at en norskrussisk avtale om grenseboerbevis vil bli underskrevet i november. Da vil de som bor i en gitt avstand fra grensa kunne reise fritt mellom landene.

Det vil også trolig medføre enda mer trafikk mellom landene, noe som vil bety at både grensestasjonen og annen infrastruktur på norsk side trenger en oppussing.

Nyheter fra Troms og Finnmark