Hopp til innhold

«Hvis ikke Norge kan stoppe med kull, hvem skal gjøre det da?»

Miljøorganisasjonen WWF reagerer sterkt på at Arbeiderpartiet vil åpne ei ny kullgruve på Svalbard, samtidig som partiet kommer med store ord om å kutte i klimautslipp.

Svea Nord-gruva på Svalbard

Det ligger an til å bli ny kullgruve på Svalbard. Her fra gruva Svea.

Foto: Tor Richardsen / Scanpix

– Det er få ting som er lettere enn å la være å videreføre verdens mest unødvendige kullgruve, i verdens rikeste land, sier Rasmus Hansson, generalsekretær i World Wide Fund for Nature (WWF).

Han mener det ikke henger på greip at Arbeiderpartiet tirsdag gikk inn for å åpne ei ny kullgruve på Lunckefjell på Svalbard.

– Dersom ikke Norge kan la være å drive med kull, hvem andre skal da gjøre det? Er det fattigfolk i Ukraina og Kina som skal holde opp med det, sånn av man kan fortsette å opprettholde arbeidsplassene på Svalbard? sier en oppgitt Hansson.

SV overkjørt

Temaet om ny kullgruve på Svalbard har vært et stridstema både innad i Ap og regjeringen, med SV som sterk motstander.

Med Arbeiderpartiets vedtak fra i går, er avgjørelsen om ei ny kullgruve på Lunckefjell på Svalbard, i realiteten tatt. SV har blitt overkjørt.

– Jeg er ikke veldig overrasket over at Arbeiderpartiet har landet på det de har. Vi er klar over at vi er ganske alene på Stortinget om å mene at man ikke bør åpne videre kulldrift nå, sier SVs miljøpolitiske talsmann, Snorre Valen.

Video Miljøprotest mot ny kullgruve på Svalbard

Den nye gruva er tilknyttet Svea Nord, som er ventet å gå tom for kull i 2013.

Foto: Nyhetsspiller

Det har vært knyttet stor spenning til avgjørelsen om Lunckefjell, som man vet er et lønnsomt prosjekt.

En av dem som har kjempet for at gruveselskapet Store Norske skal få åpne den nye gruva, er Sysselmannen.

– Avhengig av kullet

Også stortingsrepresentant Bendiks Harald Arnesen snakker varmt om Lunckefjell-gruva. Representanten for Arbeiderpartiet fra Troms var med da stortingsgruppa til partiet fattet vedtaket på tirsdag.

– Vi er avhengig av å ha bosetting på Svalbard, og per i dag utgjør arbeidsplassene knyttet til kulldrift nærmere halvparten av folket som bor på øya, om vi tar med ringvirkningene.

– Vi har behov for bosettingen, og det er kulldrifta som kan gjøre det i enda mange år framover, fortsetter Arnesen.

– Men har du ikke forståelse for de miljømessige argumentene som brukes mot ei kullgruve?

– Jeg har forståelse på mange syn, men nå er det slik at det kullet som utvinnes på Svalbard den er den reneste kullet som utvinnes i verden, og når vi vet at det åpnes flere kullgruver per uke på kloden, med mye verre forurensende kull enn på Svalbard, så kan jeg ikke skjønne at ikke vi kan ta ut denne lille mengden som dette representerer, sier Arnesen.

– Tilsvarer 10 prosent av Norges utslipp

Store Norske har truet med at kullgruvevirksomheten driften på Svalbard kan være over allerede i 2016 dersom de ikke får åpne for drift i Lunckefjell. Men Hansson i WWF lar seg ikke overbevise.

– Det kullet som Norge skal produsere med Arbeiderpartiets vedtak, vil føre til klimagassutslipp tilsvarende omtrent 5 millioner tonn per år, altså rundt 10 prosent av Norges samlede utslipp per år. Hvordan de kan tillate det er et stort spørmsål.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark