Gammelost og pultost på frokostbordet er bra for hjernen din. Det mener forskerne å ha bevist.
Men vil du være helt sikker bør du toppe frokosten med litt rakfisk.
Spis ost-tenk bedre
Det er forskere ved Universitetet for miljø- og biovitenskap (UMB) som har gjort disse funnene.
Ost og rakfisk inneholder stoffer som kan virke gunstig både på vår evne til å tenke, og ikke minst på blodtrykket vårt.
Stikkordet er protein. Både ost og fisk inneholder mye protein. Når fisken rakes spaltes proteiner til peptider og aminosyrer.
Hemmer Alzheimer
Forskerne fant at disse såkalt bioaktive peptidene har egenskaper som kan bidra til læring og hukommelse, og hemme utviklingen av Alzheimers sykdom.
– Simulerte fordøyelsesforsøk viste at en liten porsjon rakfisk kan hemme enzymer som er sentrale i utviklingen av Alzheimer, forteller Jorunn Elise Veflen, førsteinspektør ved Mattilsynets distriktskontor i Valdres til nettstedet
Gammelosten best
Ostetyper som brie, roquefort, pultost, port salut, kesam og norvegia er bra. Men best av alle er gammelost.