Hopp til innhold

Rakfisk gjør deg klok

Vil du bli smartere? Spis ost og rakfisk.

Rakfisk
Foto: NRK

Gammelost og pultost på frokostbordet er bra for hjernen din. Det mener forskerne å ha bevist.

Men vil du være helt sikker bør du toppe frokosten med litt rakfisk.

Spis ost-tenk bedre

Det er forskere ved Universitetet for miljø- og biovitenskap (UMB) som har gjort disse funnene.

Ost og rakfisk inneholder stoffer som kan virke gunstig både på vår evne til å tenke, og ikke minst på blodtrykket vårt.

Stikkordet er protein. Både ost og  fisk inneholder mye protein. Når fisken rakes spaltes proteiner til peptider og aminosyrer.

Hemmer Alzheimer

Forskerne fant at disse såkalt bioaktive peptidene har egenskaper som kan bidra til læring og hukommelse, og hemme utviklingen av Alzheimers sykdom.

 

– Simulerte fordøyelsesforsøk viste at en liten porsjon rakfisk kan hemme enzymer som er sentrale i utviklingen av Alzheimer, forteller Jorunn Elise Veflen, førsteinspektør ved Mattilsynets distriktskontor i Valdres til nettstedet Forskning.no

 

Gammelosten best

Ost
Foto: Jelena Larionova

Ostetyper som brie, roquefort, pultost, port salut, kesam og norvegia er bra. Men best av alle er  gammelost.

 

 

 

Flere nyheter fra Troms og Finnmark