Hopp til innhold

Denne krabben gir fiskeren over 1000 kroner

Verdens beste restauranter klør etter norske delikatesser. Kongekrabben setter prisrekord, og fisker Bjørn Thomassen er blant de store vinnerne.

Fisker Bjørn Thomassen med kongekrabbe

FORNØYD: En eneste krabbe på 3,2 kilo gir fisker Bjørn Thomassen 1056 kroner. Prisen er omtrent seksdoblet siden han begynte å fiske krabbe.

Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

– Den her veier over 3 kilo, så jeg får vel en tusenlapp for den. Det er spesielt, sier fisker Bjørn Thomassen.

Etter fire dager med uvær har han vært ute på havet igjen. Nå har han tømt krabbeteinene og levert fangsten i Vardø. Den gir ham 130.000 kroner i brutto inntekt.

– Det er utrolig at det går an å betale så mye. Men det er fint for oss. Vi tar imot, vi!

Unik opptur

Kongekrabben har alltid vært en spesielt lukrativ art. De siste tre årene har prisen til fiskerne vært minst 200 kroner kiloen for stor krabbe av topp kvalitet.

Men de siste månedene har det tatt helt av. Siden årsskiftet har krabben blitt nesten hundre kroner dyrere i snitt, ifølge statistikken fra Norges Råfisklag.

Oppkjøperne må konkurrere om fangsten, og NRK har fått bekreftet at det i all fall er betalt opptil 350 kroner kiloen.

Jim Miranda og Jurij Gensaft med kongekrabber

Lyder Fisk AS i Dyfjord bekrefter at de har betalt 350 kroner kiloen for de største og beste krabbene nå i høst. På arkivbildet er det Jurij Gensaft og Jim Miranda som sorterer fangst.

Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

Bjørn Thomassen kunne tatt krabbekvoten sin i vårmånedene, men har tjent store penger på å vente til høsten.

– Det var ingen som så disse prisene komme. De som begynte å fiske i januar, fikk litt over 200 kroner for kiloen. Det er god pris, det også, men det utgjør jo et par hundre tusen mindre i brutto fangst, sammenlignet med å fiske nå.

Åpner igjen

Norges sjømatråd forklarer prisstigningen med at verden er i ferd med å åpne igjen. Men det har også sammenheng med det som skjedde under pandemien:

– Folk har ikke har kunnet reise, så de har brukt pengene på en annen måte. Da unner man seg gjerne noe ekstra, for eksempel god mat, sier Tom-Jørgen Gangsø, direktør for markedsinnsikt i Sjømatrådet.

Flere aktører i næringen har jobbet knallhardt for å utvikle markedene, sier Gangsø.

– Bare det at disse produktene serveres på de beste restaurantene rundt i verden, er et kvalitetsstempel. Det viser hvilken status produktene har.

Tom-Jørgen Gangsø

USA, Sør-Korea, Kina og Hongkong står for mye av etterspørselen etter kongekrabbe, sier Tom-Jørgen Gangsø i Sjømatrådet.

Foto: Marita Andersen / NRK

Denne uka slapp Norges sjømatråd tallene for årets første ni måneder:

  • Norge eksporterte 1900 tonn kongekrabbe til en verdi av 789 millioner kroner.
  • Det er en økning i mengden krabbe på 36 prosent – men verdien øker med hele 71 prosent, i forhold til samme periode i fjor.

En god del av de norske krabbene sendes som ferske med fly til Asia, men det har vært stor vekst også i markedet for frossen krabbe.

Oppskrytt

Fisker Bjørn Thomassen konstaterer at kongekrabben er nokså alene om å stige i pris over lang tid. For breiflabben får han samme pris nå som tidlig på 90-tallet.

Han rister på hodet over at krabbene hans er så til de grader etterspurt.

– Kongekrabben er god nok, men den er oppskrytt. Den vanlige norske taskekrabben er det 13–14 kroner kiloen for, og den er like god, sier Thomassen.

– Det er ikke fornuft i markedet. Det må være utrolig til rikdom i verden når vi får betalt 1000 kroner for én krabbe.

Kongekrabbe

Kongekrabben er ikke noe særlig bedre enn vanlig norsk taskekrabbe til en brøkdel av prisen, mener fiskeren selv.

Foto: Kai-Erik Bull / NRK

Flere nyheter fra Troms og Finnmark