Hopp til innhold

Øyenvitner forteller: – Det kom en eksplosjon, så begynte jeg å løpe

Troppstillitsvalgt Vetle Andreassen på Skjold forteller om minuttene før det smalt. Soldatene skjønte raskt at sersjanten var omkommet.

Vetle Andreassen

Troppstillitsvalgt Vetle Andreassen står foran bautaen med minneplaketten på Skjold, og forteller om ulykken.

Foto: Arild Moe / NRK

De tillitsvalgte har fått lov av hærledelsen til å fortelle det de opplevde fredag i forrige uke. Den 21 år gamle sersjanten Hågen Skattum fra Voss omkom da i et sprengningsuhell i Mauken skytefelt i Målselv.

NRK og andre media møter de tillitsvalgte like ved leirvakta i Maukstadmoen leir på Skjold. Mellom to bautaer står en kasse med sand og tente lys. På den ene bautaen står det på en plakett; «Ingeriørbataljonen. Til minne om våre omkomne i tjenesten».

Sto og ventet da det smalt

Vetle Andreassen forteller om minuttene før den tragiske hendelsen, om hvordan troppen på 20 sto og ventet mens to soldater og en sersjant klargjorde utstyret de skulle få demonstrert.

– De er kanskje ti - tjue meter fra meg. Jeg ser to skikkelser trekke utover myra, og sersjant Skattum står nær disse boksene. Så kommer det et bluss, en eksplosjon, forteller han, før han tar en pause, og svelger.

– Det første jeg hører er en annen sersjant rope, jeg får ikke helt med meg hva. Det er litt kaotisk. Jeg vrenger meg rundt og begynner å løpe. Jeg snur meg rundt, jeg visste at det var fem personer som var lenger nede enn det jeg var. Jeg begynner å telle, og ser tre menige og en sersjant, men jeg ser ikke Skattum.

Videre forteller han om hvordan de lette etter sanitetsutstyr, og løper nedover igjen.

– Men da ser vi den andre sersjanten gå rolig oppover, og får beskjed om at Skattum er omkommet.

Berømmer informasjonen og omtanken

Hans soldatkollega, bataljonstillitsvalgte Jørgen Dommerud Tellefsen, forteller om ei tung helg der alle takler hendelsen forskjellig.

Jørgen Dommerud Tellefsen

Jørgen Dommerud Tellefsen, tillitsvalgt i Ingeniørbataljonen berømmer Forsvaret for god informasjon og oppfølging.

Foto: Arild Moe / NRK

– Men alle har vært veldig gode med hverandre.

– Hvordan har ledelsen og Forsvaret håndtert det som skjedde?

– Jeg er veldig fornøyd med hvordan de har håndtert det. Det ble tidlig sendt et kriseteam opp. De som følte behov for å dra hjem, fikk det. Troppene har hatt mye tid til å prate med hverandre, sier han.

Den bataljonstillitsvalgte berømmer også informasjonen som ble gitt slik at det ikke oppsto ryktespredning.

– Hva med det utstyret som eksploderte?

– Hvordan utstyret fungerer er det andre som jobber med. Det ønsker ikke jeg å si så mye om.

Kan ta måneder før man vet hvorfor Hågen (21) døde

Erfarne spesialister undersøker

I ei pressemelding tirsdag ettermiddag opplyser Hæren at erfarne spesialister fra Forsvaret har undersøkt åstedet. Det er sikret en rekke komponenter fra mineryddingssettet som vil bli gjenstand for nærmere undersøkelse og analyse.

Forsvaret har startet innsamling og gjennomgang av relevant informasjon knyttet til hendelsen og mineryddingsettet.

Dette er avgjørende for sikkerheten i fremtiden, og ikke minst for at pårørende og andre skal få svar på hva som skjedde og hvorfor det kunne skje. Undersøkelsesrapporten vil bli tilgjengelig for offentligheten, skrives det i pressemeldingen.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark