Hopp til innhold

Oppvask etter at varaordfører skjelte ut Frp-politiker

Senterpartiet i Harstad har kalt inn varaordfører Espen Ludviksen til et møte etter at han i helga skjelte ut kommunestyrerepresentant Kristian Eilertsen i ei privat Snapchat-gruppe.

Espen Ludviksen

Varaordfører Espen Ludviksen (Sp) har lagt seg flat og beklaget meldingene han skrev i affekt. Bildet er tatt i en annen sammenheng.

Foto: Anne Sofie Rønnfeldt / NRK

«Blir å bruke resten av mitt liv til å påvirke at du ALDRI kommer til noen som helst makt»

Det skrev varaordfører Espen Ludviksen (Sp), og kalte samtidig Frp-politiker Kristian Eilertsen for en «kuk» i ei lukket Snapchat-gruppe.

Det skjedde lørdag. Etter det NRK kjenner til består gruppa av seks medlemmer av kommunestyret i Harstad. Medlemmene er fra ulike partier. Snapchat-gruppa var ment til å sende kommentarer og morsomme videoer.

Saken ble først omtalt i Harstad Tidende og iHarstad.

Du e en kuk. En stygg jævla faen Eilertsen. Tar bare spiller og ikke ball. Du e død førr mæ

Legger seg flat og beklager

Varaordfører Espen Ludviksen (Sp) ønsker ikke å kommentere saken overfor NRK. Han viser til sitatene han ga til avisen iHarstad.

– Kristian Eilertsen har kommet med uttalelser mot meg og min person som har provosert meg voldsomt, men det unnskylder ikke min respons. Det ble personlig, noe det ikke skal bli. Jeg skrev meldingene i affekt.

– Jeg legger meg flat, og jeg har sendt tekstmeldinger hvor jeg har beklaget det jeg sa. Når ting har roet seg skal jeg gjenta beklagelsen ansikt til ansikt. Vi skal nok klare å rydde opp i det, sa han til avisa.

Kristian August Eilertsen

Harstad Frps Kristian Eilertsen, her fotograftert i 2019.

Foto: Christian Kråkenes / NRK

Harstad Frps Kristian Eilertsen viser på sin side til gruppeleder Eivind Stene i Harstad Frp.

De hadde tirsdag et møte hvor de tok opp saken.

I første omgang kommer Harstad Frp å sende et brev til Harstad Senterparti. Vi forventer en reaksjon og at det tas affære i saken, sier han.

Tar avstand

Stene mener saken er av en slik karakter at de synes det bør stilles spørsmål til hva som er grei oppførsel av en varaordfører.

Utfallet vil danne presedens. Det er i alles interesse at ordskiftet og måten man behandler hverandre på er på et sivilisert nivå. Vi skal være eksempler for andre, og da stiller vi krav for hvordan vi ordlegger oss. Vi synes dette er uakseptabelt. Gruppa er unisont enig om at det må komme en reaksjon, sier han.

Eivind Stene

Gruppeleder for Fremskrittspartiet i Harstad, Eivind Stene.

Foto: Nils Mehren / NRK

Gruppeleder for Harstad Senterparti, Anne Margrete Eneberg, sier partiet ikke aksepterer ikke slik ordbruk og at varaordføreren har beklaget seg. Hun forteller at han vil bli kalt inn til et møte så raskt det lar seg gjøre.

– Vi har ikke mistillit til han. Dette er en privat sak. Det er ikke bunnet i noe politisk, slik jeg ser det. Men vi vil ta saken videre, da det har noe å si for det politiske samarbeidsklimaet i Harstad. Vi ser alvorlig på dette, sier hun.

Eneberg ønsker ikke å forskuttere resultatet av møtet. Henvendelsen fra Harstad Frp vil de behandle når den kommer.

Vil mekle

Ordfører Kari-Anne Opsal sier kommunen ikke har noen formelle sanksjonsmuligheter i saker som denne. Hun har invitert alle involverte til samtaler.

Hun er bekymret for samarbeidsklimaet.

Derfor ønsker jeg å ha en rolle i forhold til å løse opp i situasjonen. Harstad er tjent med at politikerne samarbeider til kommunens beste. Jeg håper og tror partiene bidrar til å løse denne saken, og at vi kan jobbe og leve sammen framover.

Kari-Anne Opsal

Ordfører Kari-Anne Opsal er bekymret for samarbeidsklimaet og ønsker å megle.

Foto: Inghild Eriksen / NRK

– For å ha det sagt, her har Ludviksen gått over streken. Jeg tar avstand fra uttalelsene, sier Opsal.

Kan man stille mistillitsforslag til varaordføreren?

Vi har et formannskapssystem som gjør at du er valgt til det vervet du har i en fireårsperiode. Det skal veldig mye til for at det løses opp.

Strider ikke med offentlighetsloven

Det er altså seks lokalpolitikere i Snapchat-gruppa hvor utskjeldinga foregikk. NRK har stilt spørsmål om private tverpolitiske grupper i sosiale medier kan være problematisk med tanke på offentlighetsloven. Gunnar Bodahl-Johansen har i over 40 år jobbet med tematikken.

Den mer frie debatten mellom politikere som ikke er direkte knyttet til saksbehandling, må kunne foregå hvor som helst. Den er ikke problematisk, sier han.

Gunnar Bodahl-Johansen

Gunnar Bodahl-Johansen har i over 40 år jobbet med spørsmål knyttet til offentlighetsprinsippet.

Foto: Merete Kildahl / NRK

Snapchat-gruppa i Harstad strider altså ikke mot offentlighetsloven, og heller ikke mot offentlighetsprinsippet. Det at den er lukket betyr ikke at den er uten offentlig interesse.

Er det lukkede fora hvor politikere fører en politisk diskusjon, så er det av offentlighetens interesse. Får mediene tak i det mener jeg det er deres oppgave å publisere det.

Kristine Foss

Kristine Foss er rådgiver og jurist med offentlighet som fagfelt i Norsk Presseforbund.

Foto: Andreas Sundby / NRK

Han får støtte fra jurist i Norsk Presseforbund, Kristine Foss. Hun peker likevel på at slike private grupper kan gå utover tilliten fra velgerne.

Det å bli utskjelt i forhold til behandlingen av en sak kan være relevant for saksbehandling og offentlighetsprinsippet. Så det krever en bevissthet blant de i som er i gruppa om hvordan loven praktiseres, og bevissthet rundt hva folk har krav på innsyn i. Så det er ikke sikkert det er så lurt.