Hopp til innhold

Miljøsituasjonen i det norsk-russiske grenseområdet blir verre

I fjor lovte norske politikere å ta tak i forurensingen fra russisk side. Russiske myndigheter følger ikke opp avtaler og nå er miljøsituasjonen verre enn noen gang. Norske myndigheter er nå i tvil om vi noen gang vil nå et akseptabelt utslippsnivå.

Nikel

Utslippene av svoveldioksid har økt med 10 000 tonn fra i fjor.

Det russiske industriselskapet Norilsk Nickel på Kolahalvøya fortsetter å slippe ut store mengder svoveldioksid og tungmetaller. Selskapet må ikke gjennomføre rensing fordi de oppfyller kriterier, ifølge russiske myndigheter.

Selskapet slipper ut 100 000 tonn svoveldioksid i året. Det er fem ganger mer enn Norges totale utslipp.

Russiske myndigheter har et utslippskrav på 70 000 tonn per år. Norske myndigheter har en mye lavere utslippsgrense. I flere år har det vært forsøkt på et samarbeid og landene ble enig om en plass de skulle møtes.

Tvilsomt samarbeid

Nå har russiske myndigheter sagt at de skal ha en høyere grense likevel. Seniorrådgiver i Miljødepartementet, Jan Thompson sier at vi ikke kan regne med å få den omfattende rensingen av disse utslippene som man hadde håpet på.

Så lenge Norilsk Nickel har en plan om å minske utslippene, har de fått en midlertidig forhøyet utslippsgrense av russiske myndigheter. Planen var at tiltakene skulle ha blitt avgjort i slutten av 2011, men ingen beslutning har blitt tatt ennå.

I tillegg har utslippene av tungmetaller økt siden 2004. Dette bekymrer ordfører i Sør-Varanger kommune, Cecilie Hansen.

Cecilie Hansen

Orfører Cecilie Hansen er bekymret for utviklingen

Foto: Arnstein Jensen / NRK

Oppriktig bekymret

– Det er faktisk et mye større og utfordrende problem og jeg er oppriktig bekymret for hvilke konsekvenser det kan få, sier hun.

På Kolahalvøya har selskapet virksomhet i byen Nikel og Zapoljarnyj,
hvor anlegget i Zapoljarnyj skal gjennomgå en modernisering med ny produksjonsteknikk for å nå utslippskravene.

Etter moderniseringa vil utslippene reduseres til 1000 tonn per år,
fordi svoveldioksidet skal fanges i briketter og slippes dermed ikke direkte ut i lufta.

Konsekvensene for Norge er derimot ikke ubetinget positive. Utslippene vil flyttes til Nikel og gjøre miljøsituasjonen i det norsk-russiske grenseområdet verre.

Ordføreren har i senere tid sagt at det ikke går så bra med smelteverket i Zapoljarni og at det dermed vil ta enda lengre tid før noe skjer.

Utmattelsesteknikk

Hansen har fulgt saken i over 20 år. Hun vil ikke vil gi seg før situasjonen er akseptabel på norsk side.

– Det er en utmattelsesteknikk som virker til fordel for de russiske myndigheter som ikke gjør noe med situasjonen. Jeg og vi i Sør-Varanger kommer ikke til gi oss, sier hun.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark