Hopp til innhold

Nå har NRK sluttet å sende på FM

De siste restene av FM-signalene for NRK og de store kommersielle radiokanalene ble slukket i formiddag.

DAB-radio

Onsdag 13. desember går den siste regionen i Norge over til å kun sende radio på DAB.

Foto: Kristian Sønvisen Bye/NRK

Resten av landet har allerede vært gjennom prosessen, men Finnmark, Troms og Svalbard er de siste som i dag gjennomføre den digitale overgangen.

Klokken 10.25 markerte NRK slukkingen med en ekstrasending på radio og nett fra Troms og Finnmark. NRK Finnmark markerte slukkingen på radio med en ekstrasending klokken 11.05.

Matheussen, pensjonert snekker bosatt i Snefjord, er ikke fornøyd med skiftet fra FM til DAB.

– Det er jo umulig å kunne høre sammenhengende på radio her i Snefjord. Beveger du deg litt utpå veiene så er det bare hakking og skraping, sier han.

Anniken Pedersen

Programleder Anniken Pedersen under den siste Finnmarkssendingen på FM.

Foto: Kristian Sønvisen Bye/NRK

Godt forberedt

Digital Radio Norge, som eies av de kommersielle kringkasterne og NRK, har hatt folk ute på veien for å hjelpe folk med overgangen til DAB.

Gunnar Garfors og Jørn Jensen har reist rundt for å hjelpe i Finnmark. De mener Finnmarkingene er godt forberedt på overgangen.

– De er kanskje de best forberedte i hele landet. Det er kanskje fordi vi har slukket fem regioner fra før. Dermed har de fått det med seg at det har skjedd andre steder, sier Jørn Jensen.

Gunnar Garfors og Jørn Jensen

Gunnar Garfors og Jørn Jensen har reist rundt i Finnmark og sjekket DAB-dekninga og hjulpet folk med installering. – Folk vet hva som skjer. De har fått seg DAB-radioer hjemme og i bilen. Så skjønner de at de får flere kanaler via DAB enn FM, sier de.

Foto: Kristian Sønvisen Bye/NRK

Delte meninger

Edvard Pedersen som også bor i Snefjord, mener imidlertid at DAB-dekningen fungerer som den skal i Snefjord.

– Akkurat der hvor vi bor nå så har vi ikke noen problemer med å høre DAB-radioen. Vi hører nå det vi skal høre, sier han.

Han bruker radioen primært til å få med seg hva som skjer i fylket.

– Vi bruker radioen til å høre nyheter, Finnmarksnytt og musikk. Det som er positivt er at vi hører mye fra distriktene, det kommer jo raskere enn det gjør på TV-sendingene. Veimeldinger hører vi mye av, og det er mye bedre på radio enn på TV, sier han.