Hopp til innhold

Nå er vintermarkedet mettet

Det britiske markedet er mett på vinter og nordlys. Allerede fra neste år er det en nedgang i vintercruise-trafikken i Nord-Norge.

Vinterturisme_1

Vintercruise-turister oppholder seg lenger ved hver kai enn sommercruise-turistene. Da blir det tid til langturer, slik som disse turistene som tok buss fra Alta til Máze for å oppleve samisk kultur.

Foto: Robin Mortensen/NRK

– Årets sesong har vært veldig bra. Det er et toppår for vintercruise i 2014. Jeg tror ikke vi i 2015 vil se et like bra som i år, som er et ekstremt år. Nå vil det flate ut litt. I år det 14 skip som kommer, og de ligger her i 24 dager. De har besøkt Nordkapp, Narvik, Bodø og Tromsø, og langs hele kysten tjener de på det, sier Henriette Bismo Eilertsen fra selskapet North Adventure i Alta.

Hun er primus motor for vintercruise-trafikken til Alta og Nord-Norge, og har hektiske dager i vintermånedene på nyåret.

Saga_Oriana

To cruiseskip til kai i Alta samtidig sist uke. MS «Saga Sapphire» (nærmest) og MS«Oriana» hadde med seg nesten 3.000 passasjerer.

Foto: Robin Mortensen/NRK

Fra da de første cruiseskipene kom i 2009 har vintercruise-turismen vokst hvert eneste år. Det er briter på nordlysjakt som utgjør majoriteten av turistene.

Neste års booking er allerede gjort, og ifølge Eilertsen er det britiske markedet nå mettet.

– Til neste år er det booket 10-11 skip, som for Altas del ligger i 18 til 21 dager, sier hun.

Tyskland neste

Selv om det britiske markedet flater ut er det likevel håp om ny vekst i vinterturismen i nær fremtid. Allerede denne uka klappet nemlig det første tyske cruiseskipet til kai i Alta.

Johan Eira

Johan P. Eira.

Foto: Robin Mortensen/NRK

– Nå satser vi på Tyskland. Vi skal gjøre et stunt både i Tyskland og USA med Innovasjon Norge, og håper det gir oss flere skip, sier Eilertsen.

Opplever vidda

Det er ikke bare kysten som tjener på vintercruise-trafikken. Mange av turistene til Alta drar innover Finnmarksvidda for å oppleve samisk kultur.

Ved Cavzo Safari i bygda Máze mellom Alta og Kautokeino blir de tatt imot av reineier Johan P. Eira og familien.

– De får kjøre med rein, lavvoopplevelser med det samiske, og litt om reindrifta og bygdas historie, sier Eira.

I strålende sol og vintervær kunne ikke turistene fått et bedre inntrykk av Finnmark.

– Det er veldig flott at de kommer. Det blir liv i bygda, sier Johan.

Intervju med britiske turister i Máze.

Intervju med britiske Betty og Allan Grundy fra North Yorkshire. Video: Robin Mortensen/NRK

Kvalitetsturisme

Turismen er en fin biinntekt for reindriftsfamilien. Ifølge Eira har veksten vært bra de siste fire-fem årene. Han er ikke så opptatt av at det skal komme flest mulig turister.

– Jeg håper veksten fortsetter enda litt, men ikke altfor mye. Vi er ikke så opptatt av altfor stor mengder. Vi er opptatt av kvalietet og at folk er fornøyd, sier han.

Spørsmålene han får fra turistene er mange og forskjellige.

– De fleste er opptatt av vår kultur. Spesielt hvordan vi lever i dag og hvordan folk overlevde før. Klærne våre, hvor mange rein jeg har, og til og med hvorfor skalletuppen er bøyd. Det er alle mulige slags spørsmål, sier Johan Eira med et smil.

Lassokasting i Máze.

Se turistene kaste lasso! Video: Robin Mortensen/NRK