Viser oss sin kjærlighetserklæring til Svalbard

Det handler om en lykkefølelse, og om tre kvinners kjærlighet til Svalbard. Lørdag får hele landet se filmen «Polar eufori» på NRK1.

Mari Tefre

Fotograf og regissør Mari Tefre.

Foto: Birger Amundsen / Pressefoto

– Naturen her oppe sammen med det intense mørket og det intense lyset, blir en så stor del av en, sier fotograf og regissør Mari Tefre.

Naturen i samspillet med menneskene og kulturlivet i lille Longyearbyen har holdt henne, Sigri Sandberg Meløy og Liv Mari Schei fast i Longyearbyen i mellom seks og åtte år.

I 2010 begynte de tre arbeidet med en filmkonsert, for å formidle den sterke kjærligheten de tre og mange andre på Svalbard føler for den lille øygruppa like oppunder nordpolen.

Kald og brebygd, dekket av is. Du brøler storm og hvisker bris. Lille, store Svalbard, du er mann. Du løfter og tar meg som ingen andre kan.

Polar Eufori

Ny musikk, bilder og tekst

Liv Mari Schei

Liv Mari Schei har komponert og framfører musikken.

Foto: Birger Amundsen / Pressefoto

– Liv Mari Schei og jeg begynte å snakke om å gjøre noe sammen under filmfestivalen i Tromsø i 2010. Jeg satt da på et bildemateriale fra Svalbard over flere år, sier Tefre.

Høsten 2010 skrev Schei musikk til Tefres bilder. Med seg på prosjektet fikk de journalist og forfatter Sigri Sandberg Meløy, som skrev tekster til Scheis musikk.

Resultatet er den 25 minutter lange filmkonserten «Polar eufori». Konserten hadde urframføring da kulturhuset i Longyearbyen ble åpnet i desember 2010.

Se en smakebit fra filmen her:

Video Polar Eufori

Polar Eufori

En lykkefølelse

Sigri Sandberg Meløy

Sigri Sandberg Meløy er tekstforfatter.

Foto: Birger Amundsen / Pressefoto

Bakkvinnene beskriver den polare euforien som en lykkefølelse. «Polar eufori» prøver å forklare hvorfor man forelsker seg i Arktis og alltid lengter tilbake til det vakre og overveldende Svalbard.

Filmen følger Svalbard gjennom årstidene gjennom polarnatta, midnattssol, lys og kulde.

Bildene fanger både hvalross isbjørn, og en mor med barnevogn og rifle over skulderen.

Siden har det også blitt laget en versjon kalt «ung Polar Eufori» der 70 barn og ungdom fra Longyearbyen deltok.

Lørdag skal hele landet få oppleve «Polar eufori», når den sendes på NRK1 etter Spellemannsprisen. Filmen er også blitt gitt ut på dvd og cd.

– Den er jo laget for et publikum i Longyearbyen, som en hyllest til Svalbard. At det også fenger en annen målgruppe er jo bare veldig hyggelig, sier Tefre.

Filmen ønsker å gi innsikt og øke interessen for Arktis, og budskapet om å ta vare på og respektere naturen vår- people protect what they love.

– Jeg tror filmen kan fenge seere i resten av landet fordi folks interesse for nordområdene er stor. Dessuten ble det skapt en ny trend for sakte-tv med Hurtigrutesendingen. «Polar eufori» er en film man kan sitte rolig nyte, og oppleve, sier Tefre.

«Polar eufori» vises på NRK1 lørdag klokka 22.40