Hopp til innhold

MS-syke Maria selger huset i håp om å bli frisk

Maria fikk diagnosen multippel sklerose (MS) for to år siden. I håp om å bli helt frisk vil hun gjennomføre en stamcellebehandling i Mexico. Derfor selger hun leiligheten for å få råd til behandlingen, som ennå ikke er godkjent i Norge.

Maria Bekkeli

Maria Bekkeli reiser til Mexico i september for stamcellebehandling.

Foto: Sunniva Sollied Møller / NRK

– Det har vært en vanskelig avgjørelse. Mange i helsevesenet i Norge mener det finnes medisiner som er vel så bra, men så hører man om de som har fått behandlingen. Slik jeg forstår det er sjansene gode i Mexico, kontra å prøve ut forskjellige medisiner her, sier Maria Bekkeli.

For at hun skal få råd til HSCT-behandling (stamcelletransplantasjon) i Mexico, som koster i underkant av en halv million kroner, har vennene hennes startet en innsamlingsaksjon gjennom Facebook-gruppen «Maria tilbake til livet».

– Det er fint at folk vil hjelpe og bryr seg, men jeg synes det er veldig fælt å ta imot penger fra andre, sier Maria Bekkeli.

Derfor selger hun også leiligheten sin i Alta, hvor hun bor sammen med sin åtte år gamle sønn.

En forferdelig situasjon

Leiligheten må selges

Maria selger nå leiligheten sin for å få råd til behandling.

Foto: Sunniva Sollied Møller / NRK

Venninnen Lena Sønvisen sier at Maria har spart hele livet til leiligheten som nå skal selges.

– Banken har sagt ja til å låne henne de pengene hun trenger, mot at hun selger leiligheten. Når hun kommer tilbake fra Mexico har hun ingenting. Det er en forferdelig situasjon, sier Sønvisen.

– Helsepolitisk skandale

Anne Grethe Erlandsen, statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet, sier at stamcellebehandling ikke er godkjent i Norge.

barnekreft

Anne Grethe Erlandsen, statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet.

– All behandling som gis på sykehus i Norge må virke eller ha en effekt. Det er fortsatt ikke klart at denne behandlingen er nyttig for alle pasienter som har MS.

Sigbjørn Rogne er lege og er selv blitt behandlet for MS i utlandet.

– Man skal regulere helse og finans på en forsvarlig måte, det har ikke skjedd her. Dette er en helsepolitisk skandale, sier Rogne.

Har vært brukt i behandling tidligere

Rogne forklarer at cellegiften som brukes i HSCT-behandlingen, har vært brukt i flere år til å behandle blant annet lymfekreft. Ifølge Rogne har patentet på medisinen nå gått ut, dermed tjener legemiddelindustrien svært lite på den. Han mener nyutviklede bremsemedisiner som benyttes for behandling av MS i Norge, derimot håver inn penger.

Sigbjørn Rogne

Sigbjørn Rogne er lege og har selv blitt behandlet for MS i utlandet.

Foto: KRISTINE ØSTVOLD / NRK

– Pasienter som bruker bremsemedisiner blir ikke friske. Pasienter blir anbefalt av nevrologer å gå på medisiner som gir kraftig livskvalitetssenkende bivirkninger i årevis, sier Rogne.

Bekkeli har hørt mange historier fra andre MS-pasienter om gode resultater etter HSTC-behandlingen.

– Men man blir jo usikker, rett som det er. Jeg har jo ikke en garanti for at det går bra.

Informasjonsansvarlig hos legemiddelindustriforeningen, Espen Snipstad, har tidligere bekreftet til ifinnmark at de ikke prioriterer å utvikle ting de ikke tjener penger på.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark