Hopp til innhold

Måtte kjempe i fire dager for at Roald (65) skulle få dø hjemme

– Det var grusomt og et mareritt, sier sønnen.

Roald Bønå og familien

Roald Bønå hjemme i Vadsø med familien ved sin side.

Foto: NRK

En familie i Vadsø måtte kjempe i fire dager for å få sin døende far, 65 år gamle Roald Bønå, hjem fra sykehuset i Hammerfest.

Fredag 14. januar fikk 65-åringen Roald Bønå beskjed om at livet ikke var til å redde. Kreften hadde fått overtak, og han hadde få dager igjen.

Selv lå han på Hammerfest sykehus, cirka 500 kilometer fra familien og pårørende i Vadsø i Finnmark.

Hjem for å ta farvel og dø

Bønå ville hjem for å ta farvel og dø. Gjentatte ganger ble han lovet hjemtransport, men det skulle ta fire dager før Bønå kom seg hjem.

Sønnen. Hans Jacob Bønå, beskriver det hele som et mareritt.

– Det var grusomt og et mareritt. Det var en fire dagers kamp for å få han hjem fra sykehuset. Det var en kamp fra situasjonen oppsto og til vi omsider fikk han hjem. Vi opplevde det slik at man ikke var interessert i å fly hjem faren vår. Men leitet med lys og lykter for å finne unnskyldninger, sier Hans Jacob Bønå til NRK.

Den kreftsyke 65-åringen ble lovt ambulansefly, men bestillingen kom for sent og familien opplevde bortforklaringer fra sykehuset side.

– Man unnskyldte seg med dårlige flyforhold. Vi ble forklart at ambulanseflyet ikke kunne landet fordi det var strengere krav til landingsforhold for et ambulansefly enn for et passasjerfly. Man påsto at det ikke var landingsforhold i Hammerfest. Men i tårnet ved flyplassen i Hammerfest sa de at det var gode landingsforhold, sier han.

Ville historien skulle fortelles

Faren ønsket selv at historien skulle komme fram, og han brukte utrykket psykisk terror om det han hadde opplevd.

Han ville det skulle bli kjent hvilke opplevelser døende pasienter har i helse-Norge, forteller sønnen.

– Det gikk syv dager fra han fikk beskjeden og til han gikk bort. Og av de dagene gikk fire dager bort til uvisshet på sykehuset i Hammerfest.
For han ble det å stirre inn i en betongvegg, og det var helt forferdelig, sier sønnen.

Se TV-reportasje:

Video Måtte kjempe i fire dager for at Roald (65) skulle få dø hjemme

Nå, en drøy måned etter at Bønå døde, snakker sønnen og enken om erfaringene med helsevesenet.

– Uheldige omstendigheter

Ledelsen i Helse Finnmark beklager det som har skjedd.

– Denne saken er svært uheldig. Det er mange uheldige omstendigheter rundt denne familien og transporten, sier administrerende direktør i Helse Finnmark, Hans Petter Fundingsrud til NRK.

Og han fortsetter:

– Det er AMK som sitter med informasjon om transportmuligheter og som prioriterer. Men det uheldige er at vi ikke har vært i tett nok dialog med familien for å forklare situasjonen og systemet. Det beklager jeg sterkt, sier Fundingsrud.

– I følge datteren som var til stede fikk Bønå beskjed klokka ni lørdag morgen om han skulle hjem med fly, mens AMK i Tromsø har registrert bestillingen fra dere først klokka 10.50 - nesten to timer seinere. Hvorfor det?

– Jeg kjenner ikke alle detaljene og arbeidssituasjonen den formiddagen. Men i en travel hverdag er det ikke sjeldent at det går en time og femti minutter før en slik bestilling skjer, sier han.

– Hva kunne dere gjort annerledes?

– Vi burde nok vært mer på hugget og bestilt denne turen raskere.

– Hva synes du om begrensningene som ambulanseflyene har i dårlig vær?

– Først og fremst må man tenke på sikkerhet. Det er krevende værforhold, og vi må prioritere sikkerheten, avslutter Helse Finnmark-direktøren.

Q7

Sønnen innredet bilen sin med madrass, dyner og oksygenapprat slik at han kunne hente faren. Men han slapp det.

Foto: Privat