Hopp til innhold

Kutter på hvilen for å nå polpunktet

Sørpolsekspedisjonen til Vegard Ulvang og Jan Gunnar Winther har slitt i motvind. Nå håper de på å nå polpunktet i tide.

Ulvang-ekspedisjonen

Ekspedisjonen består av Vegard Ulvang, Stein P. Aasheim, Harald Dag Jølle og Jan Gunnar Winther

Foto: Norsk Polarinstitutt

6. desember skrev ekspedisjonen på bloggen sin: «Vi står på det vi makter for å rekke sørpolsmarkeringen 14. desember og juleflyet hjem. Det har kostet de siste dagene og fortsetter samme vanskelige værforhold, kan det se mørkt ut. Men vi er optimistiske og tror på en dag eller to med vind i seilene!»

– De har hatt god framdrift, og om de fortsetter å få slike gode forhold framover så rekker de nok jubileumsfesten, sier presseansvarlig for ekspedisjonen, Marte Lundberg til Nordlys.

Gruppen, som består av Vegard Ulvang, eventyrer Stein P. Aasheim (58), polarhistoriker Harald Dag Jølle og direktør Jan Gunnar Winther ved Norsk Polarinstitutt i Tromsø, har som mål å følge den samme ruta som Roald Amundsen og hans følge tok for 100 år siden.

Forsinket fra start

Allerede før start støtte de fire på problemer da de ble sittende værfaste, og ikke ble fløyet inn til Antarktis da de skulle.

Underveis har ekspedisjonen slitt med dårlig vær, og motvind. Dermed har de nesten ikke fått brukt seilene de har med for å gi dem mer fart.

Lundberg forteller at guttene har kuttet ned på hviletiden i håp om å nå tidsfristen, men at alle er i god form og ved godt mot.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Bare 31 kilometer bak

I går fortalte Jan Gunnar Winther på NRK at det dårlige været fremdeles står i fare for å ødelegge for ekspedisjonen, og at gruppen må gå over fire mil dagen for å komme fram i tide. Samme dag snudde været, og guttene fikk medvind på vei opp til turens høyeste punkt:

«I dag har vi for første gang hatt vind bakfra, og suste av gårde som om domen blir den hyggeligste opplevelsen på hele ferden. Litt rock & roll var det for så vidt. Vinden var sterk, sola erstattet av total whiteout, og 30 meter sikt. Det ville vært uforsvarlig å ha flere enn én seilende om gangen,» står det i bloggen.

Jubileumsekspedisjonen over Antarktis

Ekspedisjonen på vei mot polpunktet.

Foto: Norsk Polarinstitutt

Dermed tok Jølle, den mest erfarne med seg pulker og de tre ekspedisjonskameratene, og snørekjørte dem opp på turens høyeste punkt, Titandomen.

På dagens blogginnlegg skriver ekspedisjonen at de nå ligger bare 31 kilometer bak Amundsens ekspedisjon, og at de har tilbakelagt 45 kilometer det siste døgnet.

Fremdeles har de 218 kilometer igjen, som de helst skal tilbakelegge før jubileumsmarkeringen 14. desember.