Hopp til innhold

Krever flere kraftlinjer

Nye kraftlinjer for petroleumsnæringen i Finnmark ikke nok for å jevne ut kraftprisene i sør og nord, mener stortingspolitiker. Krever flere kraftlinjer, både inn og ut av de nordnorske fylkene.

420 volts kraftlinje mellom Balsfjord og Hammerfest
Foto: Illustrasjon / Statnett

Kraftprisene i Nord-Norge har denne vinteren ligget betraktelig over snittet for Sør-Norge.

I ekstreme tilfeller har prisnivået for kraft til midt- og nord-norge ligget ti ganger over det normale, noe som har sendt strømregningen til værs for svært mange forbrukere i landsdelen.

Ønsker fortgang
Elisabeth Aspaker

Arkivfoto av Elisabeth Aspaker

Foto: Johansen, Erik / Scanpix

Nå vil stortingspolitikere ha fortgang i planene som kan utjevne prisforskjellene mellom sør og nord.

– Nord-Norge er næmest adskilt fra resten av landet, og det samme gjelder fylkene i Trøndelag. Vi kan ikke ha det slik, sier stortingspolitiker for Troms Høyre, Elisabeth Aspaker.

I februar opplevde Midt- og Nord-Norge ekstreme strømpriser, som enkelte dager lå på 408 øre per kilowattime, noe som er ti ganger mer enn normalt.

Stabilt nå

De siste ukene har prisnivået stabilisert seg og for to uker siden var kraftprisen i Nord-Norge lavest i landet. Men totalt sett har nordlendingene og trønderne fått de mest saftige strømregningene.

– Det er ikke nok. Hvis vi ønsker å produsere mer fornybar energi i Nord-Norge med vind- og havkraft, så må vi ha en bedre linje som går ut av landsdelen slik at vi kan gjøre dette til en stor næring også i nord, sier Aspaker.

Statnett planlegger Nord-Norges største kraftlinje mellom Balsfjord og Hammerfest, men Aspaker mener at det må mer til for å utjevne prisnivået.

Støttes av Ap

Finnmarks Kåre Simensen fra Arbeiderpartiet har lenge sett seg lei på at landet er delt inn i fire kraftsoner.

– Om vi oppnår bedre priser på å ha et felles prisregime det vet jeg ikke, men jeg tenker at det er et innspill som må med i denne debatten. I dag er prisforskjellen altfor stor til at vi kan akseptere det, sier Simensen.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.