Hopp til innhold

Krever at kamp mot sosial dumping prioriteres

Arbeiderparti-politiker reagerer på at mulige sosial dumpingsaker i fiskeflåten ikke blir prioritert, og ber om tiltak fra næringsministeren.

Torskefiske

Ulovlig bruk av utenlandske mannskaper i fiskeflåten er et økende problem, men å kontrollere dette er ikke en prioritert oppgave hos Sjøfartstilsynet. Illustrasjonsbilde.

Foto: Colourbox.com

Arbeiderparti-politiker Fredric Holen Bjørdal reagerer på at kontroller som kunne avdekke sosial dumping i fiskeflåten, ikke blir prioritert.

Fredric Holen Bjørdal

Stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet, Fredric Holen Bjørdal, ber om et svar fra næringsministeren om sosial dumping-saker.

Foto: Terje Reite / NRK

Bjørdal ber næringsministeren ta tak i problemet.

– Jeg forventer selvfølgelig at hun ikke stiller seg bak det at sosial dumping ikke skal være prioritert. Det må prioriteres.

Ikke prioritert oppgave

NRK har tidligere fortalt at ulovlig bruk av utenlandske mannskaper i fiskeflåten er et økende problem.

Flere frykter også at mannskapene utsettes for sosial dumping.

Dag Inge Aarhus i Sjøfartsdirektoratet.

Dag Inge Aarhus er kommunikasjonsrådgiver i Sjøfartstilsynet. Han sier de ikke har som prioritert oppgave å kontrollere arbeidsvilkår.

Foto: Sjøfartsdirektoratet

Likevel forteller kommunikasjonsdirektør Dag Inge Aarhus i Sjøfartstilsynet at de bruker mer tid på andre oppgaver enn å kontrollere arbeidsvilkårene til mannskapene i fiskeflåten.

– Dersom vi får inn en bekymringsmelding som omhandler manglende eller dårlig arbeidskontrakter, så er det noe vi kan gjøre, men det ligger ikke per i dag som en vesentlig del av de sjekklistene som vi bruker i og med at de har et hovedfokus på dette som går på sikkerhet og utstyret de bruker om bord på fiskefartøyene.

Forventer tiltak

Det er denne uttalelsen Arbeiderpartiets stortingsrepresentant Fredric Holen Bjørdal reagerer på.

Monica Mæland

Næringsminister Monica Mæland vil be om en redegjørelse fra Sjøfartsdirektoratet.

Foto: Marit Hommedal / Scanpix

– Jeg forventer i svaret fra næringsministeren at man får et konkret og tydelig tiltak fra regjeringen på hvordan en skal bedre arbeidsvilkårene i denne bransjen.

Han vil ha et svar om næringsminister Monica Mæland støtter denne prioriteringen.

– Er hun enig i at sosial dumping i fiskeflåten ikke skal være en prioritert oppgave? Og hvis ikke, har hun da tenkt å ta noen grep for å sikre gode arbeidsforhold i fiskeflåten? spør Bjørdal.

Næringsminister Monica Mæland uttaler at hun vil be om en redegjørelse fra Sjøfartsdirektoratet.