Nå kan han bygge ferieparadis likevel

Stein-Inge Riises prosjekt i Hamningberg kunne stoppet i retten. Fredag ble han frikjent fra tiltalen om ulovlig restaurering.

Tiltalt etter byggekrangel

– Jeg er glad det finnes fornuftige folk i systemet. Jeg har sagt, og mener fremdeles, at det er helt forkastelig at denne saken er havnet i rettssystemet, sier Stein Inge Riise til Finnmarken.

I forrige uke startet saken hvor Riise var tiltalt for brudd på kulturminneloven etter å ha fikset opp en bygning i Hamningberg, helt øst i Finnmark.

Satset 25 millioner

Stein Inge Riise har brukt 20 millioner av egen lomme for å stoppe forfallet i Hamningberg

Vernemyndighetene i Finnmark satte en brå stopper for restaureringen av det gamle og fraflyttede fiskeværet Hamningberg.

Foto: NRK

Familien hans var blant de siste som reiste fra Hamningberg på 60-tallet.

Kjærligheten til hjembygda fikk 57-åringen til å satse 25 millioner for å gjøre det gamle fiskeværet om til et ferieparadis.

Hamningberg er et av få steder i Finnmark hvor ikke det meste av bygningsmassen ble brent under andre verdenskrig. Derfor gjelder det strenge vernebestemmelser for området.

Kultur- og arealvernsjef i Finnmark fylkeskommune, Stein Tage Domaas, mener Riises håndverkere tok seg ulovlig til rette da de fjernet både kledning og vinduer, laget nye åpninger i veggen og førte opp tilbygg.

Aktor la ned påstand om at Riise skulle betale 50.000 kroner i bot, eller sitte 21 dager i fengsel. Finnmark fylkeskommune kom også med krav om at Riise måtte betale 136.047 kroner i skadeerstatning, samt at nordveggen Wilsgaardhuset i Hamningberg måtte rives.

Fredag melder Finnmarken at han ble frikjent.

Se de originale planene for Hamningberg:

Video nsps_upload_2009_8_17_18_29_48_2399.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Usikker fremtid

Stein-Inge Riise uttalte til NRK i januar at han skal skrinlegge hele prosjektet på grunn av måten han er blitt behandlet på.

– Jeg vil vurdere dette på nytt nå. Jeg vil nok fortsette arbeidene med å bygge en kafé i Hamningberg, det er ikke kafetilbud der ute. Men jeg kommer ikke til å fortsette prosjektene med full utbygging av et turisttilbud, sier Riise til Finnmarken fredag.