Hopp til innhold

Gruvedrift blir stor utfordring for reindrifta

Den nye gruvedriften i Kvalsund kan ha store innvirkinger på reindriften i området. Men Kvalsund-ordfører har fortsatt tro på prosjektet.

Kvalsundgruven i Repparfjorden

Kvalsundgruven i Repparfjorden.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

En framtidig gruvevirksomhet vil ha stor innvirkning på reindriftsnæringen i Kvalsund kommune. Det slår en miljørapport utarbeidet av Norut fast.

Mens Kvalsund kommune fortsatt har stor tro på gruveprosjektet, ser reindriftsforvaltningen gruvedrifta som utfordrende.

– Jeg tror nok de fleste som er engasjert i reindrifta vil se at dette kan framstå som svært utfordrende for reindrifta, sier Jan-Yngvar Kiel, reindriftssjef i reindriftsforvaltningen.

Betydelige inngrep

Rapporten som Norut har utarbeidet viser at gruveprosjekt til selskapet Nussir i Kvalsund vil gjøre betydelige inngrep i svært sårbare områder for reindrifta.

– Her er det jo områder som er knyttet opp mot hovedtrekkleie og kalvingsområder. Og det er jo sentrale og vikige arealer. Det er nettopp dette som er krevende for reindriften, og det er der bekymringen ligger, sier Kiel.

Vil ha en løsning

Ordfører i Kvalsund, Tor Arvid Myrseth, forteller at selv om gruvedriften vil ha innvirkning på reindrifta og miljøet, så skal det være mulig å få til en løsning som fungerer for alle parter.

– Ja, det er klart at vi må nok bare svelge den kamelen når det gjelder en del innvirkninger på miljøet. Men jeg tror vi skal finne fram til en løsning for reindrifta, gruvedriftselskapet Nussir og kommunen– som fungerer for alle parter.

– For oss er det viktig å få i gang gruvedriften, det er jo snakk om opp til 200 ansatte. Og vi skal fortsette å jobbe beinhardt for å få gruveplanene realisert. Vi har hatt nedgang i folketallet, og for å få det opp, sier Myrseth.

Video Kobbergruve i Finnmark

SE NETT-TV: Gruvedrift kan gi flere hundre arbeidsplasser

Nyheter fra Troms og Finnmark