Hopp til innhold

Fusker forholdet? Få det på service!

Det er like viktig å vedlikeholde parforholdet som bilen.

Kjærestepar (Ill.foto)

Psykologspesialist mener et parforhold er som en bil. Det behøver service innimellom.

Foto: EVGENY ASMOLOV / AFP

Det mener psykologspesialist og rådgiver ved familievernkontoret i Harstad, Anne Karin Arvola. Den siste uka har hun holdt lunsjforedrag på en rekke arbeidsplasser i byen.

– Vi har tenkt å gjøre det til en tradisjon å tilby slike foredrag i forbindelse med Valentines-dagen, 14 februar. Men da bruker vi hele uka, sier Arvola, som i denne omgang har holdt fem foredrag.

Misforståelser

Torsdag formiddag var det ansatte på helsehuset, som fikk gode råd om hvordan man som par bør være mot hverandre. Arvola sier mye av frustrasjonen som dukker opp i parforhold skyldes misforståelser.

– Man kan styre mye av sin misnøye i forhold til partneren i forhold til hvordan man selv tenker. Hvis du skal velge om mannen din er en egoistisk jævel som ikke bryr seg med dine behov, når han sitter spikret foran en viktig fotballkamp på tv, kan du heller tenke på hvilken ufattelig evne han har til å være fokusert.

Anne Karin Arvola

Psykologspesialist og rådgiver Anne Karin Arvola har denne uka holdt foredrag om parforhold.

Foto: Martin Mortensen / NRK

Viktigst i et parforhold

Litt mer seriøst, mener Anne Karin Arvola, tilstedeværelse er noe av det viktigste i et parforhold.

– Det er en utfordring i seg selv og skulle leve sammen med et annet menneske i gode og onde dager. Da er det viktig at man klarer å se og høre den andre, og prøver å forstå hva den andre formidler. Ellers er det lett for å feiltolke og i verste fall tro at den andre sier og gjør ting i ond hensikt. Man kan sammenligne det med en badmintonkamp. Hvis man ikke er i stand til å spille ballen tilbake på en god måte, kan det ende med at partneren din slutter å spille baller til deg.

Åpen for at man er forskjellig

Dagrunn Storfloer, en av deltakerne på foredraget, skal snart gifte seg og mener hun fikk mye ut av lunsjpausen.

– Jeg har lært at man må være åpen for at man er forskjellig, ta høyde for det, og faktisk huske hva man ble glad i.

De store konfliktene har hun ikke hatt.

– Vi har diskutert om tannkremtuben skal stå i glass, eller om den skal stå på benken, og når det gjelder kravet om at doringen skal legges på etter bruk, tok det meg bare tre år å få han til å forstå det, sier hun lattermildt.

Som med bil

Anne Karin Arvola sier det er svært individuelt hvor ofte et forhold bør inn til service.

– Det blir akkurat som med en bil det også. Hvis en bil har kjørt i havet, da haster det jo, og slik er det også med et forhold. Generelt sett er det viktigste å reparerer småfeilene etter hvert som de dukker opp, for slitasje det blir det i de fleste forhold. Da kan det være greit å ta seg en tur til en rådgiver, avslutter Anne Karin Arvola.