Hopp til innhold

Forventer flere møter mellom mennesker og isbjørn

Isbjørnforsker ved Norsk Polarinstitutt, Jon Aars, regner med at nærgående isbjørn vil bli et problem fremover.

Isbjørn
Foto: PHRASEA / Scanpix

Jon Aars, Isbjørnforsker, Norsk Polarinsitutt

Jon Aars, Isbjørnforsker, Norsk Polarinsitutt.

Foto: NRK

– Det kommer mer og mer isbjørn tilbake til fastlandet, særlig de lokale bjørnene. I tillegg har turismen på Svalbard økt, så flere konfrontasjoner mellom isbjørn og mennesker må vi nok forvente i tiden fremover, sier isbjørnforsker ved Norsk polarinstitutt, Jon Aars til NRK.

Fredag morgen ble et følge på 13 britiske ungdommer i leiren ved Hampusfjellet på Von Postbreen.

En av ungdommene ble drept , mens fire ble skadet - to av dem alvorlig. Etterforskningen viser at Sikkerhetsutstyr sviktet da isbjørnen gikk inn i leiren mens ungdommene sov.

Obduksjonen av isbjørnen viste at den hadde tom magesekk . Havisen er isbjørnens jaktområde, men på denne tiden av året er det lite is.

– Normalt holder de seg unna folk, men når de blir sultne blir de desperate, sier Aars.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Sikkerhetsutstyret sviktet

Snublebluss

Snublebluss fra leiren til de britiske ungdommene.

Foto: Arild Lyssand / Sysselmannen på Svalbard / Scanpix

Reisefølget som ble angrepet består av ungdommer mellom 16 og 29 år fra British Schools Exploring Society. Britene hadde med seg ett våpen - en rifle og to signalpenner for å skremme isbjørn. Under angrepet sviktet våpenet fire ganger før en av britene fikk drept isbjørnen med et skudd mot hodet.

Rundt leiren var det satt opp en trekant med snubletråd med et snublebluss midt på hver side. Blussene sto montert på trestenger, men fordi bakken var for hard, var ikke stengene slått ned i jorda, men støttet opp med steiner.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Video Britisk 17 åring drept av aibjørn

VIDEO: Isbjørnen ble drept med ett skudd.

Flere teorier

Sysselmannen på Svalbard vil ikke spekulere i årsaken til ulykken.

– Det blir bare en teori om det var grunnen til at blusset ikke gikk av som det skulle da isbjørnen passerte. En annen teori er at patronen har falt ut. Da vi kom dit lå patronen uavfyrt på bakken med splinten ved siden av. Selve stangen den var montert på, sto skjevt, og snubletråden lå nede, sier sysselmannsførstebetjent Arild Lyssand til NTB.

De to andre snubleblussene var i orden.

De åtte som kom uskadd fra angrepet, dro fra Svalbard søndag morgen. To av de skadde er fortsatt i Norge og blir sendt hjem med ambulansefly mandag.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark