Hopp til innhold

Knøttkommune kan få flere milliardindustrier

Storindustrien står i kø for å starte i lilleputtkommunen Kvalsund i Finnmark. – Vi trenger hjelp, medgir kommuneledelsen.

Kvalsundgruven i Repparfjorden

Selskapet Nussir forbereder gruvedrift i Repparfjorden.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Kobberutvinning og gedigne vindkraftprosjekt står bokstavelig talt i kø for å hente ut milliardverdier fra finnmarkskommunen Kvalsund, med knappe ett tusen innbyggere.

Til tross for gleden over inntoget av storindustrien, medfører det også utfordringer for den lille kommunen.

– Vi har ikke kompetanse nok i vår kommune til å ivareta alle de tingene som vi må gjøre, i forhold til det vi har i vente framover, sier varaordfører i Kvalsund, Eli Liland (Sp).

For mens Kvalsund i årevis har ligget i dvale, midt mellom storkommunene Alta og Hammerfest, er det nettopp denne kommunen som om to år vil være et mineral- og vindkraftsenter på nasjonalt nivå.

Kobber og vind

Kobber for flere titalls milliarder skal etter planen hentes ut fra fjellene ved Repparfjorden av selskapet Nussir, og i går gikk Finnmark Kraft og Fred Olsen Renewables ut med planene om et vindkraftverk for ni milliarder kroner i samme område.

Vindmøllepark

Det er også planer om en stor vindmøllepark i kommunen.

Foto: Per Kristian Johansen / NRK

Varaordføreren medgir at de ikke enda er klare til å ta i mot storindustrien.

– Nei, jeg føler vel at vi ikke er helt der. Kvalsund kommune har slitt de siste årene blant annet med å komme seg ut av ROBEK. Vi har spart inn fire og en halv million på driftsbudsjettet i 2010. Vi er på etterskudd, og vi har ikke kompetanse nok til å ivareta alle tingene vi må gjøre, sier Liland.

– Kommunen kan fordoble

Liland sier at man har hatt en rekke møter med andre kommuner, samt regionale og nasjonale myndigheter om utviklingen. Dette kan utløse hjelp med planleggingsarbeidet for kommunen med knappe ett tusen innbyggere.

– Det handler om at Kvalsund vil få så mange arbeidsplasser slik at vi kan være dobbelt så stor om noen år, sier varaordføreren.