Fikk to ekstra fiskedøgn i bursdagsgave

I 80-årsgave får Kong Harald fiske laks i to ekstra dager i Altaelva.

NM ski 2017

I dag fyller Kong Harald 80 år. Fra Alta har kongen fått fire dager med laksefiske i Altaelva i bursdagsgave. Hvert år besøker kongen Altaelva og fisker normalt i to døgn.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Det har nærmest blitt en tradisjon at Kong Harald V besøker Altaelva i Finnmark om sommeren for å fiske laks fra elvebåt. Den svært så fiskeinteresserte kongen har fisket utallige store laks i den populære lakseelva og til sommeren får han flere nye muligheter til å bruke fluestanga.

I bursdagsgave har forvalteren av elva, Alta Laksefiskeri Interessentskap, gitt kongen to ekstra fiskedøgn.

Altaelva

Til sommeren får Kong Harald mulighet til å fiske i fire døgn i Altaelva. Nesten hver sommer siden 1994 har kongen vært i Alta om sommeren for å fiske.

Foto: Sunniva Sollied Møller / NRK

Tradisjon å besøke Altaelva

– Han har vært her i mange år, første gang som konge var i 1994. Det er kun et år han ikke har vært her på de årene. I år har vi tenkt å gi han et par ekstra døgn. Vanligvis har han to fiskedøgn, men vi vil tilby han fire døgn i år siden han har et stort jubileum, sier Hans Kristian Kjeldsberg.

Kjeldsberg er styreleder i Alta Laksefiskeri Interessentskap og har vært kongens

Hans Kristian Kjeldsberg

Styreleder Hans Kristian Kjeldsberg i Alta Laksefiskeri Interessentskap har vært kongens personlige guide i Altaelva siden år 1994.

Foto: Torjus Birk Holmsen / NRK

personlige guide i elva alle årene han har vært og fisket.

Det var Altaposten som først omtalte kongens bursdagspresang.

– Han har tre fiskekamerater med seg, og de bruker å si at han ser veldig fram til å komme til Alta fordi det er så uveisomt til i Mikkeli (fiskeplassen) og det er kun med båt, eller til fots man kommer seg ditt. Han setter veldig pris på at han kan være helt alene, sier Kjeldsberg og legger til at Kongen slapper av når han er i Alta på fisketur.

Altaelva

Altaelva er kjent for sin villaks, og får hver sommer besøk av fiskeinteresserte fra hele verden.

Foto: NRK

– Føler meg ikke utgått

Tirsdag er det 80 år siden Kong Harald V ble født på Skaugum i Asker. Dagen har blitt feiret på vinterferie sammen med de nærmeste. Kongen har imidlertid ingen planer om å ta det med ro, selv om han nå fyller 80 år.

– Å tre tilbake er uaktuelt, med mindre jeg får klar beskjed fra barna om at tiden er inne, sier jubilanten i et intervju med NTB.

Kong Harald 1

Kong Harald under et besøk på ishotellet Sorrisniva Igloo Hotel i Alta i februar 2016. Kongen ble vist rundt av Knut Saxe Kjeldsberg som har laget isskulpturene i hotellet. Kongen var da i Alta for å delta på seminaret Villaksen i Nord.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix