Ferga har store mangler – nå vurderes det rettslige skritt mot Boreal

– Det er en rekke uheldige omstendigheter som har gjort det. Vi beklager at det ikke er på plass, sier daglig leder i Boreal sjø, Steinar Mathisen.

Nordområdesatsingen

Fylkeskommunen reagerer på mangler ved en av Boreals reserveferger. (Illustrasjonsbilde)

Foto: Eirik Hind Sveen / NRK

Finnmark fylkeskommune vurderer rettslige skritt mot Boreal på grunn av manglende tilrettelegging for funksjonshemmede på en reserveferge i Loppa- og Hasvik-sambandet.

I november meldte formannskapet i Hasvik Finnmark fylkeskommune inn for Likestillings- og diskrimineringsombudet fordi reservefergene ikke innfridde kravene.

I et brev til ombudet skriver fylkeskommunen at de vurderer rettslige skritt mot Boreal.

Overfor NRK forteller konstituert samferdselssjef i Finnmark, Jørgen Blix, at de har god dialog med Boreal, men:

– Ja, og det går på andre ting enn det som kommer frem i brevet fra ombudet. Det gjelder ting rundt den universelle utformingen, i tillegg til andre ting som jeg ikke ønsker å gå i detalj om, sier Blix.

Jørgen Blix

Jørgen Blix reagerer på mangler ved reserveferga.

Foto: Arnstein Jensen / NRK

Uheldige omstendigheter

Bakgrunnen er at selskapet har satt opp en gammel ferge som reservefartøy i Loppa/Hasvik-sambandet, en ferge som har store mangler i forhold til universell utforming, eller tilrettelegging for funksjonshemmede.

fylkeskommunen ha fortgang i prosessen, men 14 måneder etter kontrakten trådte i kraft, er kravene ennå ikke oppfylt.

– Det er en rekke uheldige omstendigheter som har gjort det. Vi beklager at det ikke er på plass, og gjør det vi kan for at reserveferga skal være klar så fort som mulig, sier daglig leder i Boreal Sjø, Steinar Mathisen, som har hatt hyppige samtaler med Finnmark fylkeskommune den siste tiden.

Steinar Mathisen

Steinar Mathiesen fra Boreal lover at selskapet skal rydde opp.

Foto: Allan Klo

Utbedrer flere fartøy

Likestillings- og diskrimineringsombudets rapport er fremdeles ikke ferdig. Der venter man fremdeles på innspill fra Boreal, som lover bedring.

– Vi har utbedringer på flere fartøy. Vi har også hatt Norges Blindeforbund med på en befaring, der vi har avdekket behov for finpuss på enkelte båter. Så vi har hatt en flott dialog med dem, sier Mathiesen.