Hopp til innhold

Vil forlenge levetida til farlig atomkraftverk

Bellona reagerer med skuffelse og vantro på at reaktorene ved verdens farligste atomkraftverk kan bli drevet i 15 år til.

Kola Atomkraftverk

Kola atomkraftver ligger 20 mil fra norskegrensen.

Foto: Ole Magnus Rapp / Scanpix

Det er det russiske nyhetsbyrået Rianovosti som melder at ledelsen ved atomkraftverket på Kolahalvøya vil søke om ytterligere forlengelse på atomreaktorene.

– Farlig for sikkerheten

De eldste reaktorene skulle vært stengt av allerede i 2003 men har blitt forlenget. Direktøren for atomkraftverket, Vasily Omelchuk, sier til nyhetsbyrået at de nå har satt i gang forprosjektet for å få en forlengelse på 15 år.

Nils Bøhmer

Nils Bøhmer, daglig leder i Bellona.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

– Jeg reagerer med skuffelse og vantro. Dette går på sikkerheten løs. Det sier daglig leder og atomfysiker i Bellona, Nils Bøhmer. Denne reaktoren er allerede drevet i 15 år på overtid. Med ytterligere 15 år vil få ei dobling i forventet levealder og være opp mot 60 når den da blir avstengt, sier Bøhmer.

Atomkraftverket, som ligger 20 mil fra Norge, regnes som et av de farligste i verden. Reaktoren mangler blant annet en sikkerhetsinneslutting som kan holde radioaktiviteten inne i bygningen dersom det skulle skje et utslipp.

Dersom tillatelsen til videre drift blir gitt vil kraftverket være i drift i 30 år lengre enn det som er beregnet som levetiden for denne typen reaktorer.

– Norge må si klart ifra

– Det er viktig at Norge nå sier klart ifra til russiske myndigheter om at så lenge disse to eldste reaktorene er i drift er det ikke aktuelt å sette i gang noen norske næringsprosjekter som bruker energi fra denne reaktortypen. Dette er viktig slik at man ikke bidrar til å opprettholde driften til denne reaktortypen sier Bøhmer.

Han får støtte fra fylkesordfører i Finnmark, Runar Sjåstad.

– Jeg ønsker ikke på noen måte å bidra til å hause opp frykten. Men dette er en alvorlig situasjon og en trussel. Det må tas alvorlig at nasjonale myndigheter, og man må reagere mot Russland, sier Sjåstad.

– For Finnmark betyr dette en usikkerhet. Det betyr at man har reaktorer nært seg som holdes i drift lenge utover det internasjonale eksperter anbefaler.

Det må jobbes aktitvt for å bidra til å fase disse reaktorene ut. Det er viktig at Norge i den gode relasjonen med Russland også tar opp det som er vanskelig, mener fylkesordføreren.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark

Dronebilde av Båtsfjord havn tatt 17.07.2022

Kommuner i nord er på gjeldstoppen

portrettintervju Torgeir Knag Fylkesnes

Fiskesmugling: – Regjeringen bør reagere før folk blir forbanna

Merethe Eidstø, sitter foran stuevinduet hjemme i Tromsø.

Stor mangel på kvensk barnelitteratur – Merethe må selv oversette bøker til kvensk

Tromsø kommune

Hamna på taket etter utforkøyring utanfor Tromsø

Publikum under Matomas konsert.

40 år med Midnattsrocken: – Føler på en stor ære