Fagforbundet vil ha Sandbergs avgang

Frps fylkesråd i Troms bør gå av. Det krever Fagforbundet i LO etter Line Miriam Sandbergs tale på landsmøtet i Fremskrittspartiet.

Line Miriam Sandberg

Fylkesråd for næring, kultur og helse i Troms, Line Miriam Sandberg sier at det ikke er Fagforbundet som avsetter fylkesråder.

Foto: Lars Åke Andersen / Troms fylkeskommune

Bakgrunnen for kravet er talen om fylkeskommunens oppgaver som Sandberg holdt på Fremskrittspartiets landsmøte for tre uker siden. Mange ansatte i fylkeskommunen har reagert sterkt på Sandbergs tale.

Leder av Fagforbundet i Troms fylkeskommune, Eva Berg, mener uttalelsene er uhørte.

På Frps landsmøte tok Sandberg et oppgjør med oppgavene som fylkeskommunen jobber med. Disse oppgavene kan godt overtas av andre - enten større kommuner eller staten. Og Sandberg sa blant annet dette fra talerstolen:

– Alle dere har i mange år lovet at dere skal kvitte dere med sånne som meg. Vi er unødvendige, ubetydelige og kan erstattes. Jeg er partiets første og eneste fylkesråd, og sannsynligvis den siste.

– Ikke Fagforbundet som avsetter

I en kommentar til NRK nå i ettermiddag, sier Frps fylkesråd Line Miriam Sandberg at det er ikke Fagforbundet som avsetter fylkesråder i Troms.

Men Fagforbundet mener Sandberg bør vurdere sin stilling, sier Eva Berg.

Eva Berg

Eva Berg i Fagforbundet i Troms fylkeskommune mener Line Miriam Sandberg gir sine ansatte et dolkestøt i ryggen.

Foto: Privat

– Hun kommer jo med uttalelser om dem hun er arbeidsgiver for som er skandaløse. At hun får en slik tilbakemelding fra Fagforbundet, syns jeg derfor er helt naturlig, sier Berg.

Svar på tiltale

– Men det er jo litt spesielt at ei fagforening ber en politisk valgt representant om å ta sin hatt og gå?

Ja, det kan du si, men det er svar på tilale.

Jeg syns det er oppsiktsvekkende at fylkesråden går ut og nærmest sier opp folk fra talerstolen. Det er veldig spesielt. Hun er arbeidsgiver for disse menneskene, og det er ikke slike arbeidsgivere vi trenger. Det er ille, og folk tar det personlig. Det er helt spesifikke oppgaver Line Miriam Sandberg har sagt er unødvendige, ubetydelige og at de kan erstattes. Det er et dolkestøt i ryggen, sier Eva Berg i Fagforbundet.

Mente ikke å mobbe

Da de ansatte i fylkeskommunen fikk høre hva Sandberg hadde sagt på Frp-landsmøtet, innkalte fylkesråden de ansatte på avdelinga som hun er leder for. Der sa hun at det aldri har vært hennes mening å mobbe ansatte i Troms fylkeskommune.

– De gjør en flott jobb, sa Sandberg.

Skapte ikke ro

Men etter det NRK Troms har fått opplyst, har saka ikke roet seg blant de fylkeskommunalt ansatte. Saka skal nå behandles i Hovedarbeidsmiljøutvalget i fylkeskommunen. Men dette utvalget har sitt neste møte 23. september - vel ei uke etter valget til høsten.

Fylkesrådsleder Line Fusdahl vil i ettermiddag ikke kommentere kravet om at Frps fylkesråd bør gå av, slik LOs Fagforbundet i Troms fylkeskommune krever.