Hopp til innhold

Fare for at bro på E6 i Kvænangen kollapser: – Bare snakk om tid

En bro holder på å kollapse på E6 i Kvænangen. Norge er delt i to og eneste omkjøring er via Finland.

– Broen kan kollapse, og det forventer vi at den skal gjøre. Det er bare snakk om tid, sier innsatsleder og brannsjef i Kvænangen, Nils Arnold Nilsen.

Han forklarer at vårflommen har tatt tak i pilarene til broen. Nå skal broen se ut som en liten U, når den egentlig skal være helt rett. Den skal ha seget mellom 0,5 og 1 meter på midten.

– Når selve bæringen har begynt å bevege på seg, så er det så tung at det er stor sannsynlighet for at den går i ubalanse. Dermed kommer den sannsynlig til å kollapse.

Ordfører Eirik Losnegaard Mevik ser det er dramatisk når landet deles i to, men at de er ved godt mot. Han har fått tilsendt flere bilder fra stedet.

– På midten av broen er det et element som har seget etter med cirka en halv meter. Hvis det blir borte så er ikke broen kjørbar på lang tid.

Bro kollapser i Kvænangen

Her ser du hvordan elementet på broen har seget.

Foto: Nils Arild Nilsen

163 km lang omkjøring

Trafikkoperatør Brita Bjerkli sier at broen kommer til å bli stengt i lang tid, i hvert fall en uke. Dermed er også E6 stengt, og landet delt i to.

Nå må bilister som skal mellom nord og sør i fylket via Finland. Fra Alta til Tromsø betyr dette at den 381 kilometer lange veien plutselig har blitt til en kjøretur på 544 kilometer.

– Vi er vant med at Kvænangsfjellet er stengt på vinterstid, men at det er stengt på den varmeste sommerdagen er litt uvanlig, sier Nilsen

Han sier også at gamlebroen, som forsvant i fjor, lå like ovenfor denne broen som nå er tatt. Det har tidligere ikke vært problemer med dagens bro.

Graver i elven

Statsforvalter Elisabeth Vik Aspaker har vært i kontakt med Statens vegvesen, som har ansvaret for å ordne opp i vegen. De undersøker nå mulige måte å få gjenåpnet veien på, men statsforvalteren er foreløpig ikke informert om hvilke alternativer som Statens vegvesen går for.

I ytterste konsekvens sier Vik Aspaker at forsvaret kan bli bedt om å bistå.

Ifølge seksjonsleder for drift i nord hos Vegvesenet, Knut Øvervoll, er eksperter nå på veg fra Harstad til Kvænangen.

– Vi vet egentlig ikke mer før de har vært og vurdert situasjonen, og de sett på hva som skal gjøres.

NRK reporter på steder sier det nå drives med gravearbeid i elven, hvor store steiner legges foran bærekonstruksjonen. Dette er trolig for å dempe vannkreftene inn mot broen.

Gravemaskin i Kvænangen

Nå graves det i elven for å minke vannkreftene mot broen.

Foto: Stian Strøm / NRK