Hopp til innhold

Dropper mosképlaner i Tromsø

Den muslimske menigheten Alnor i Tromsø skrinlegger i denne omgang planene om å få finansiert verdens nordligste moské i Tromsø.

Video a5cbf919-955b-4bec-8d57-900f3a7612fe.jpg

VIDEO: Alnor i Tromsø vil likevel fortsette arbeidet for å få realisert planene om en ny moské i Tromsø, men ikke med penger fra Saudi Arabia.

– Årsaken er at Utenriksdepartementet ikke godtar finansiering fra Saudi Arabia, sier leder Sandra Maryam Moe i stiftelsen Alnor i Tromsø til NRK.no

Forrige uke ble det offentliggjort at den saudiarabiske forretningsmannen Hamad Al Gamas ville sponse en ny moské i Tromsø med 20 millioner kroner.

Mosképlanene er tidligere møtt med skepsis både i Tromsø kommune og i Utenriksdepartementet. En av årsakene har vært at forretningsmannen først ikke ønsket navnet sitt offentliggjort, men også fordi Saudi Arabia har en svært konservativ tolkning av Islam.

Mange har fryktet at det ville følge forpliktelser med pengegaven om å praktisere islam på saudiarabisk vis.

– Men vi er aldri blitt møtt med noen krav om dette, understreker Sandra Maryam Moe.

Skepsis fra UD

Sandra Maryam Moe, Alnor Senteret

Sandra Maryam Moe, leder for stiftelsen Alnor i Tromsø.

Foto: NRK

Fredag slo Utenriksdepartementet (UD) fast at den sier nei til bygging av moské i Tromsø finansiert ved saudiske midler, blant annet etter å ha sjekket giverens bakgrunn med saudiarabiske myndigheter.

– Dette er et problem for andre land i Europa også, at saudiarabiske midler finansierer moskeer her, mens de nekter andre gudshus å etablere seg der, sa politisk rådgiver Tarjei Skirbekk i UD til iTromsø.

Moskédrømmen lever videre

Giveren har stilt som betingelse at norske myndigheter må anerkjenne planene skriftelig. Når man ikke gjør det, ble det naturlig å skrinlegge planene.

Sandra Maryam Moe, leder i stiftelsen Alnor

Sandra Maryam Moe framhever også at det har vært viktig for Hamad al-Gamas at moskéen ikke er uønsket.

– Giveren har stilt som betingelse at norske myndigheter må anerkjenne planene skriftelig. Når man ikke gjør det, ble det naturlig å skrinlegge planene, sier hun.

I Tromsø er det anslagsvis 1000 muslimer fordelt på to moskeer. Det er menigheten i den ene moskeen, Alnor Senter, som i flere år har arbeidet med å få bygget en ny moské i Ishavsbyen.

– Jeg vil også understreke at ønsket om en ny moské fortsatt står ved lag og at vi vil jobbe for det, sier Alnor-lederen.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.