Brende møter Lavrov i Kirkenes: – Et kjærkomment møte

– En gylden anledning til å pleie forholdet til Russland, sier NUPI-forsker.

Sergej Lavrov

Seniorforsker Julie Wilhelmsen ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt sier møtet i Kirkenes blir en kjærkommen anledning til å pleie forholdet mellom de to landene.

Foto: YVES HERMAN / Reuters

– Rammen rundt er også en svært viktig symbolsak, sier Seniorforsker Julie Wilhelmsen ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt.

25. oktober skal han etter planen møte Børge Brende (H) for å markere at det er 70 år siden den røde armé frigjorde Finnmark.

For mens en tilspisset handelskonflikt raser videre og beskyldningene hagler, planlegger den norske og russiske utenriksministeren å møtes i Kirkenes i oktober.

Det bekrefter både Russlands ambassade i Oslo og Utenriksdepartementet.

Seniorforsker Julie Wilhelmsen ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt sier møtet blir en kjærkommen anledning til å pleie forholdet mellom de to landene.

– Man kan mene hva man vil om hvordan Russland opptrer internasjonalt, men det er aldri en god ting å ikke snakke sammen ansikt til ansikt, eller å ha så forskjellige virkelighetsoppfatninger som man har nå.

Sergej Lavrov har i sin lange periode som russisk utenriksminister vært nærmest stamgjest på norsk side av grensen i nord.

Krisen i Ukraina og den påfølgende konfrontasjonen mellom Russland og Vesten har satt forholdet mellom Norge og Russland på en hard prøve.

Norge har i flere runder sluttet seg til vestlige sanksjoner mot Russland, som i sin tur har svart med importrestriksjoner som rammer Norge hardt.

NRK/NTB