Hopp til innhold

Ble funnet med 2,29 i promille etter nødlanding med helikopter – må i fengsel

Med brukket rygg lå mannen alene i fjellsiden etter nødlandingen. Han hevder selv at promillen var etter selvmedisinering.

Helikopteret i Reisadalen
Foto: Nordreisa & Kvænangen lensmannskontor

Den 36 år gamle mannen skulle føre helikopteret fra Alta til Kiruna, høstdagen i 2015, men etter kort tid endte turen i en nødlanding i Reisadalen i Nord-Troms.

Landingen var så hard at helikopteret fikk omfattende skader. Nødpeilesenderen ble også utløst, noe som gjorde at letemannskapene kort tid etter ulykken fant havaristen.

Men den svenske piloten forklarte i retten om følelsen av å ligge hjelpeløs i fjellsiden uten å vite om han ville bli berget. Han hadde flere brudd i ryggvirvelen og sterke smerter. Han forklarte i retten at han kom på at han hadde en flaske med Jägermeister han tidligere hadde kjøpt på Tax-free. Han drakk halve flasken for å døyve smertene.

Her i fjellsiden drakk mannen en halv flaske Jägermeister
Foto: Politiet

– Jeg fant en flaske Jägermeister som jeg hadde kjøpt på taxfree på Gardermoen for en måned siden. Jeg visste jo ikke når det kunne komme noe hjelp. Kom de om en time eller om 10 timer? Jeg forsøkte da å døyve min egen smerte med en halv flaske Jägermeister. Det hjalp en del, forklarte han.

Etter at mannen ble frakta til sykehus hadde han 2,29 i promille.

Mannen ble frikjent i Nord-Troms tingrett, fordi hverken sikkerhetsvakten som kjørte mannen til helikopteret på flyplassen la merke til at mannen var beruset. Heller ikke sjefen i flyselskapet merket at mannen var påvirket.

Politiet anket saken og vant frem i Hålogaland lagmannsrett, her ble han dømt til 60 dagers fengsel for brudd på Luftfartsloven

Nye sakkyndige fra Folkehelseinstituttet forklart at det ikke ville vært mulig å oppnå en promille på 2,29 på så kort tid som piloten har forklart at han gjorde. Dermed fester ikke retten lit til mannens forklaring om at han kun drakk da han lå alene i fjellsiden.

Så fjellrever før ulykken

Flygeren forklarte i retten at han forut for ulykken så to fjellrever og at han deretter endret retning på helikopteret for å se på disse revene.

Han forteller at han da kom inn i sin egen virvelvind, såkalt vortex. Da må man senke helikopteret for å komme seg ut av sin egen forbrukte luft forklarte mannen.

– Da var jeg allerede i så lav høyde at det var vanskelig å komme ut av turbulensen, sa den tiltalte i retten.

Men han har hele tiden hevdet at han kun drakk etter å ha nødlandet.

– For å si det sånn; det er umulig å fly med 2,29 i promille. Det hadde ikke vært mulig. Selv ikke med 1 i promille hadde vært mulig, sa den tiltale.