Hopp til innhold

Biskop deltar på pride for første gang

Tromsø domkirke tar imot det skeive miljøet når Arctic pride går i gang i neste uke.

Regnbuemessa holdes årlig, og det blir også paradefrokost i Tromsø.

– Regnbuemessa er en gudstjeneste med et veldig fokus på menneskeverd og at kjærlighet er lov og at kjærlighet er fint. Vi samles i et fellesskap med mange forskjellige mennesker som tror på Gud og tror på kjærlighet, sier biskop i Nord-Hålogaland bispedømme, Olav Øygard.

Han deltar på messa for første gang. Noe av grunnen til det er angrepet på London Pub i Oslo i sommer.

– Jeg fikk en erkjennelse med det som skjedde da. At det fortsatt er sånn i vårt land at folk føler ubehag og blir kritisert for å stå fram som homofil, men også at man er redde og til og med har grunn til å være redde fysisk, satte en støkk i meg.

Øygard sier han ønsker å bidra med å si at alle mennesker er like mye verdt og at det også må være flott å være lesbisk, homofil eller høre til en annen av bokstavene LHBTQ.

I år er det 50 år siden straffelovsparagrafen om homofili ble opphevet. Dette skal også markeres i gudstjenesten. Kirka var tidligere sterkt imot en avkriminalisering.

– Det henger i mye fordømmelse og mye vondt, og jeg gjøre mitt for at vi skal være en kirke som møter mennesker med nåde og kjærlighet, ikke fordømmelse, sier Øygarden.

Prideparade i Tromsø 2017
Foto: Rune N. Andreassen