Beklaget kritisk EU-kronikk han ikke har skrevet

EU-minister Frank Bakke-Jensen startet statsrådsperioden med å beklage en kritisk EU-kronikk som Frp-politiker Jan Henrik Fredriksen hadde skrevet.

Frank Bakke Jensen

EU- og EØS-minister Frank Bakke-Jensen

Foto: Nils Henrik Måsø / NRK

20. desember ble Frank Bakke-Jensen presentert som ny minister i den blåblå regjeringa. Statsråd-tilværelsen hans startet likevel litt uvanlig ved at han beklaget en Frp-politikers kritiske EU-kronikk.

– Første dagen på jobb ble jeg oppringt av Nationen. De kom trekkende med denne kronikken som de gjerne ville at jeg skulle svare for. Det hender at andre skriver for meg, men jeg kjente meg overhodet ikke igjen i kronikken. Verken de meningene som sto der eller måten kronikken var bygd opp på. Jeg tenkte at det hadde skjedd en glipp, og jeg på ett eller annet vis hadde godkjent den, sier Europaminister Frank Bakke-Jensen.

Frank Bakke-Jensen overtar som EØS- og EU-minister etter Elisabeth Vik Aspaker.

Frank Bakke-Jensen overtok som EØS- og EU-minister etter Elisabeth Vik Aspaker 20. desember 2016.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Trykt med feil navn og bilde

Avisa Nationen konfronterte ham med kronikken, men da svarte han at han ikke lenger stod inne for innholdet.

– Jobben ble å ta avstand fra det jeg hadde skrevet tidligere, samtidig som jeg ikke skulle henge ut noen. Så jeg tok selvfølgelig ansvar for det som var signert med mitt navn.

Etter hvert viste det seg at det likevel ikke var Bakke-Jensen som hadde skrevet kronikken i 2013.

– Det er veldig få i Høyre som har de meningene om EØS. Så vi begynte å sjekke videre. Det viste det seg at Finnmark Dagblad hadde gjort en feil. De hadde fått tilsendt en kronikk fra stortingsrepresentant Jan Henrik Fredriksen fra Frp, men hadde satt mitt navn og bilde på den, sier han.

– De kom med en beklagelse. Dagen etter kom også kronikken ut i avisen med riktig navn og bilde, sier han.

Det var nationen.no som først omtalte saken.

Jan-Henrik Fredriksen

Kronikken som Bakke-Jensen beklaget var egentlig skrevet av Frps Jan Henrik Fredriksen, men ble ved en feil trykt med Bakke-Jensens navn og bilde i Finnmark Dagblad.

Foto: Kristin Forland

Gleder seg til å være operativ politiker

Nå ser Bakke-Jensen fram til å ta ordentlig fatt på jobben som statsråd. Han tror Finnmark kan merke at man nå har fått en statsråd fra Finnmark.

– Det å være en minister er i utgangspunktet en post som skal passe på norske interesser. Men det er bestandig bra å ha en politiker med fotfeste i eget fylke. En som har kjennskap til Finnmark, som også kan tenke Finnmark når man skal vurdere situasjoner, sier han.

– Hva gleder du det mest til?

– Jeg gleder meg til å være operativ politiker igjen. Maktfordelingen gjør at du som stortingspolitiker er med og utgjør den lovgivende forsamlingen. Men i regjeringen har jeg nå det operative ansvaret for å utføre den politikken som er pålagt av Stortinget, sier han.