Hopp til innhold

Her kan ungene tjene 100.000 kroner på én vinter

Emilie og Kornelia på elleve år er allerede drevne tungeskjærere. Og på Husøya i Lenvik får alle ungene lov å prøve seg.

tungeunger

Husøya-ungene er glad i torsk. Den gir dem både arbeidserfaring og penger på kontoen.

Foto: Linda Pedersen / NRK

– Du må stikke fingrene inn i øynene, sånn at du får tak, så trer du hodet ned på pinnen tvers gjennom tunga, så vrir du litt på hodet, og så skærer du av tunga. Så kaster du hodet i kassen her, forklarer Emilie Inger Lise Berntsen (11).

Ungdommen på Husøy står i kø for å skjære torsketunger på fritiden. På en god vinter kan de tjene 100.000 kroner.

Alle får lov

Hun og venninna Kornelia er tidlig i gang denne ettermiddagen. Dette er deres tredje sesong som tungeskjærere, men deres første økt denne vinteren. Det går ikke mange minuttene før teknikken sitter som den skal.

På skolen henger det oppslag om hvem som skal skjære tunger i ukedagene.

Det er viktig at ungdommen lærer å arbeide for pengene

Tor Pettersen, kaiformann

– Det er ikke sånn at du må ha en pappa som er fisker for å få lov å jobbe som tungeskjærer, og det er veldig bra. Alle får lov, og i år er vi delt inn i tre grupper, forklarer Kornelia Uteng Sand (11).

Rettferdig

tungeunger

Kaiformann Tor Pettersen hos Brødrene Karlsen AS på Husøya mener tungeskjæringa er viktig med tanke på rekruttering til sjømatnæringa.

Foto: Linda Pedersen / NRK

Totalt er det 31 elever fra 4. til 10. klasse ved skolen på Husøya. I helgene er det fritt fram for alle som vil skjære tunger. Da er det bare å troppe opp på Brødrene Karlsen AS, så får du ei eller flere økter. Da kommer også mange eldre ungdommer hjem fra videregående skole, og er veldig interessert i å tjene seg noen kroner.

– Før var det bare båtungene, altså de som hadde fiskerforeldre, som fikk skjære tunger. Nå har vi fått ei mer rettferdig ordning, og det er vi veldig fornøyde med. Det er viktig at ungdommen lærer å arbeide for pengene. Men tungeskjæringa er også viktig med tanke på rekruttering til næringa, sier kaiformann Tor Pettersen.

Tjener godt

Han forteller at interessen for å skjære tunger er størst i starten av sesongen. I februar-mars dabber det litt mer av. Ungene får 25 kroner kiloet av Brødrene Karlsen.

– Er du ivrig, kan du fort tjene 500 kroner i timen. Vi har hatt ungdom som har tjent både 100.000 kroner og mer i løpet av en vinter, sier Pettersen.

Kornelia Uteng Sand (11) husker ikke helt hvor mye penger hun har tjent som tungeskjærer. Det meste av pengene settes rett i banken.

– Jeg sparer til jeg blir mer voksen og trenger bil, sier hun fornuftig.

Vil bli fisker

Så kommer en flokk med litt eldre unger inn i hallen, iført hvert sitt arbeidsantrekk, hver sine kniver og hver sine kasser.

Og mens de fleste av ungene rister på hodet når vi spør om de kan tenke seg å bli fiskere, kommer det et «kanskje» fra fjorten år gamle Elias Renland.

– Jeg har vært litt ute på havet i lag med faren min, og synes det er spennende. Vi får se, smiler han.

tungeunger

Elias Renland (14) ser for seg ei framtid som fisker - kanskje.

Foto: Linda Pedersen

Flere nyheter fra Troms og Finnmark