– Det var mitt «lucky moment»

En sel på vei ned fra en isbre og et vinterlandskap under nordlyset sikret Audun Rikardsen fra Tromsø seieren som årets nordiske naturfotograf.

Årets landskapsbilde

Årets nordiske landskapsbilde.

Foto: Audun Rikardsen

Årets pattedyrbilde

Selbildet vant både årets beste pattedyrbilde, og sikret seieren som årets naturfotograf.

Foto: Audun Rikardsen

– Jeg skjønte med en gang at jeg hadde et veldig utradisjonelt selbilde. Men hvor bra det var, skjønte jeg nok ikke før de ringte og sa jeg hadde vunnet, sier Audun Rikardsen.

I går kveld ble professoren ved institutt for arktisk og marin biologi ved Universitetet i Tromsø kåret til årets nordiske naturfotograf.

Vinnerbildet viser en grønlandssel på vei ned fra et isfjell. Bildet ble tatt da Rikardsen var på Grønland i fjor sommer for å merke laks i sjøen.

Fanget øyeblikket

– Jeg var om bord i en Grønlandsk fiske- og hvalfangstskute. Mannskapet hjalp meg med å merke laks, og jeg hjalp dem igjen, ved å jobbe på skuta, sier Rikardsen.

Han satt oppe i masten på skipet og speidet etter hval ved et isfjell, da han så at det lå sel på toppen.

Prosjektleder Audun Rikardsen, Universitetet i Tromsø.

Audun Rikardsen jobber til daglig som lakseforsker ved Universitetet i Tromsø.

Foto: Bent Lindsetmo / NRK

– Jeg sprang ned fra masta og satte klart kameraet. Akkurat da jeg hadde stilt det inn, begynte selen skli ned fra isflaket. Jeg får akkurat frosset den i bevegelsen. Det var mitt «lucky moment», sier Rikardsen.

Bildet av selen ble også kåret til årets nordiske pattedyrbilde og Tromsø-fotografen sikret seg også seieren i kategorien årets nordiske landskapsbilde, med et bilde av et landskap under nordlyset.

Inspirert av seieren

– Det føles helt fantastisk å vinne. Det er en hedersbevisning, og gir meg inspirasjon til å fortsette. Men fotograferingen vil fortsatt være en hobby for meg.

Audun Rikardsen kjøpte det første analoge speilreflekskamera som ung gutt i Steigen. Det var først og fremst ørner g fuglefotografier som interesserte han. Da fotoverden begynte å bli digital, mistet han interessen i flere år.

– I 2009 var jeg på felttur på Bjørnøya. Jeg hadde en fotokonkurranse med en kollega med skikkelig bra utstyr. Selv hadde jeg bare et lite lommekamera. jeg tapte så det sang. Da bestemte jeg meg for å skaffe meg et digitalt speilreflekskamera, og de siste to og et halvt årene har det tatt litt av, innrømmer han.

Det er Nordens største naturfotomagasin «Natur og foto» som står bak prisen, som ble delt ut i Oslo i går. 3168 bilder tatt av fotografer fra 14 land deltok i konkurransen.

I tillegg til heder og ære, vinner Rikardsen en tur rundt Svalbard, noe som har vært en stor fotodrøm for ham lenge.