Hopp til innhold

Antall arbeidsplasser i Hammerfest fordobles

Antall arbeidsplasser i Hammerfest knyttet til olje og gass kan fordobles i løpet av de nærmeste årene.

Hammerfest

Nye oljefunn fører til at antall arbeidsplasser i Hammerfest vil øke kraftig.

Foto: Allan Klo

Petroleumskarusellen er virkelig i ferd med å skyte fart i Hammerfest. De nærmeste årene kan antallet arbeidsplasser i kommunen som er knyttet til olje og gass fordobles.

Mandag annonserte selskapet Reinertsen at de vil etablere seg i byen. Det kan gi så mange som 250 nye arbeidsplasser.

– Vi er ute etter nye mulige prosjekter som kommer i Hammerfest, sa en av eierne i selskapet Torkil Reinertsen til NRK mandag.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Strategisk beslutning

Et annet internasjonalt selskap som har fått øynene opp for Hammerfest er Apply Sørco. Administrerende direktør, Fredrik Hvistendahl, sier at de i første omgang vil starte rekruttering av 40–60 personer.

– Vi har sett hvordan oljeaktiviteten flytter seg nordover. Vi har tatt en strategisk beslutning om at tiden er inne for oss å etablere oss. Vi har da valgt Hammerfest ut fra mulighetene med tanke på de funnene som er gjort utenfor Hammerfest, sier Hvistendahl.

Avhenger av hvem som får kontraktene

Arvid Jensen

Styreleder for leverandørbedriftenes interesseorganisasjon i nord, Arvid Jensen mener det er vanskelig å si hvor mange nye ansettelser det vil bli.

Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / Scanpix

En undersøkelse NRK har gjort viser at selskapene Aibel, ABB, Aker Solutions, Haki, IKM, Statoil og ENI alle har planer om å etablere seg eller å utvide i Hammerfest i løpet av kort tid.

Men hvor mange hver enkelt vil ansette er vanskelig å si ifølge styreleder for leverandørbedriftenes interesseorganisasjon i nord, Arvid Jensen.

– Det er avhengig av hvem som får de store kontraktene. Aker har fått en kontrakt for undervannsutstyret, og utover våren er det anbud i forhold til vedlikehold og modifikasjonskontraktene på Goliaplattformen. Firmaene som får disse kontraktene vil vokse kraftig i dette området, mens de andre vil ha lavere aktivitet, sier Jensen.

Planlegger utvidelse

OLA ANDERS SKAUBY FOTO: Kim Laland

Informasjonssjef Ola Anders Skauby og Statoil planlegger å utvide i Hammerfest.

Foto: Kim Laland

Det kommer i tillegg til de vel 500 personene som er ansatt i tilknytning til petroleumsindustrien i Hammerfest i dag. 360 av disse arbeider for Statoil på Melkøya, og her planlegger selskapet en utvidelse.

– Det er to alternativer som kan medføre et behov for økt sysselsetting og ansettelser, sier informasjonssjef i Statoil, Ola Anders Skauby.

– Det ene alternativet vil trolig gi i størrelsesorden 150–200 ansatte i tillegg i Statoils driftsorganisasjonen. Det andre alternativet som vurderes i forhold til utvidelse vil kun gi 50–100 flere arbeidsplasser.