Nå skal det bli slutt på turister som fotograferer gjennom vinduer og går inn i hus

Ved hjelp av en animasjonsfilm håper AECO at turistene som besøker Arktis kan ta litt mer hensyn.

Animasjonsfilm

I animasjonsfilmen til AECO følger vi en turistguide (til høyre) og en turist på tur i Arktis.

Foto: Raindog Studios og AECO

Folk har tatt bilder inn gjennom vindu, satt seg inn i biler, gått inn i hus eller fotografert barn uten tillatelse

Frigg Jørgensen, administrerende direktør i AECO

– Vi ønsker å få budskapet enda bedre ut til turistene, og tror at denne uttrykksformen er bedre enn det vi har operert med tidligere, sier Frigg Jørgensen, administrerende direktør i Association of Arctic Expedition Cruise Operators (AECO) til NRK.

De har nylig lansert en animasjonsfilm som skal gi turistene som kommer til Arktis nødvendig informasjon om hvordan de skal opptre når de er på tur.

Tidligere brukte AECO powerpoint-presentasjoner og brosjyrer når de informerte turistene.

– Filmen vises som en del av informasjonen ved starten av cruiset. På den måten vil alle få den informasjonen de trenger. Med brosjyrer er vi avhengige av at turistene faktisk leser dem, sier Jørgensen.

Skip som har installert TV eller monitorer på skipets lugarer, kan også inkludere animasjonsfilmen blant kanalvalgene.

14.000 turister

AECO har drøyt 25 mindre cruisebåter tilknyttet organisasjonen, og håndterer rundt 14.000 turister i året, som besøker Svalbard, Grønland, Frank Josefs land og Canada.

– Foreløpig er den tekstet på seks språk, men vi satser på å få den tekstet på tre-fire språk til i løpet av høsten, sier Jørgensen.

Titter gjennom vindu

Filmen viser blant annet hvordan turistene skal gå om bord i båt, og at de ikke kan klappe lokale hunder uten eierens tillatelse.

Det nevnes også at det ikke er lov å se eller fotografere gjennom private vinduer.

– Hvordan turistene oppfører seg avhenger fra turist til turist. Men det har hendt at folk har tatt bilder inn gjennom vindu, satt seg inn i biler, gått inn i hus eller fotografert barn uten tillatelse, forteller Frigg Jørgensen.

– Det er ikke et problem som er spesielt i Arktis. Turister gjør det jo over alt. De blir nysgjerrige på et nytt sted, og går litt lengre enn de kanskje ville gjort hjemme, sier hun.

Spres videre

Animasjonsfilmen er produsert av Raindog Studios og kostet cirka 650.000 kroner. Den er produsert med finansiell støtte fra Svalbards Miljøvernfond, og ligger ute på Vimeo.

– Vi har lagt den åpent for alle som ønsker å se den. Vi har allerede fått melding om at den er delt og at andre ønsker å legge den opp på sin hjemmeside, blant andre Svalbard reiseliv og andre reiselivsaktører på Svalbard, så det er ingen problem, avslutter Frigg Jørgensen.

Her kan du se animasjonsfilmen: