Andreas (21) drept i Afghanistan

Andreas Eldjarn fra Tromsø var en av de fire soldatene som ble drept av en veibombe.

Montasje

Flagg på halv stang i Meymaneh leir i Afghanistan etter at Andreas Eldjarn fra Tromsø (bildet) og tre andre norske soldater ble drept søndag ettermiddag.

Foto: Forsvaret

Simen Tokle

Simen Tokle.

Foto: Forsvaret

Trond Bolle

Trond Andre Bolle.

Foto: Forsvaret
Christian Lian

Christian Lian.

Foto: Forsvaret
Andreas Eldjarn

Andreas Eldjarn.

Foto: Forsvaret
Det var Andreas Eldjarn (21), Simen Tokle (24), Trond Andre Bolle (41) og Cristian Lian (31) som ble drept i Afghanistan søndag.

De fire norske soldatene var ute og gjennomførte forhandlinger med det sivile lederskapet i Almar-provinsen da de ble rammet av en veibombe.

21 år gamle Andreas Eldjarn var fra Tromsø. Han var kvartermester i forsvaret.

24 år gamle Simen Tokle var født i Ballangen i Nordland. Han var fenrik.

Alle bortsett fra Trond Andre Bolle tilhørte Kystjegerkommandoen på Trondenes (KJK) utenfor Harstad i Troms.

Flagger på halv stang

Nettstedet ht.no skriver at det skal være minnestund på Trondenes mandag formiddag.

Det flagges også på halv stang ved rådhuset i Harstad mandag.

– Våre tanker og medfølelse går til de pårørende, til venner og til avdelingen på Trondenes og de mange medsoldater som nå er i dyp sorg.

Det sier ordfører Helge Eriksen i Harstad.

– Stolt vertskommune

– Harstad er en stolt vertskommune for Kystjegerkommandoen (KJK) som i mange år har hatt sin base på historiske Trondenes like nord for bysentrum. Vi minnes de tre soldatene fra KJK og den ene fra Marinejegerkommandoen med respekt, ærbødighet og takknemlighet. De har gitt sine unge liv i kampen mot ufrihet og terror, sier ordføreren.

De fire soldatene var i en gruppe med 14 soldater da de ble utsatt for et veibombeangrep 14.50 norsk tid, opplyste sjef for Forsvarets operative hovedkvarter Bernt Iver Ferdinand Brovold på en pressekonferanse på Statsministerens kontor mandag.

De norske soldatene i Faryab-provinsen har som en av sine viktigste oppgaver å fjerne veibomber, et oppdrag de ifølge VG har jobbet med i hele vår.

Det var også Kystjegerkommandoen som var i kamper 2. mai i år i Ghowrmach-distriktet i grenseområdene mellom Badghis- og Faryab-provinsen. Her ble ni norske soldater såret.

Forsvarsministeren drar til Afghanistan for å følge bårene med de fire drepte norske soldatene hjem.

Stabiliseringslag

Soldatene var del av stabiliseringslaget ved basen utenfor Maimana. De var på patruljeoppdrag i Almar sør i Faryab da de ble rammet av bomben.

Alle fire satt i samme kjøretøy, en pansret Iveco feltvogn som er det kjøretøyet som er mest brukt av de norske styrkene. Det var ingen flere i bilen.

På et nettforum som ofte benyttes av Taliban, hevder opprørsbevegelsen at den står bak angrepet.

Hoveddelen av den norske styrken i Afghanistan tjenestegjør i Maimana i Faryab-provinsen og i Mazar-i-Sharif i Balkh-provinsen.

Til sammen er ni norske soldaters liv gått med siden oppdraget startet.