– Verst at det går to måneder før jeg får se barnebarnet

Han skal fryses inn i isen og har en kald og mørk vinter foran seg. Men skipper Olav Iversen er mest lei seg for at det går to måneder før han får møte sitt nyfødte barnebarn som ble født tidlig tirsdag ettermiddag.

Olav Iversen

Han gleder seg til turen, selv om det går to måneder før han får se sitt nyfødte barnebarn

Foto: Egil Jens Pettersen / NRK

Sammen med et mannskap på ti og rundt 25 forskere skal han la seg fryse inn med forskningsskipet «Lance». Det blir seks måneder med is og kulde.

Onsdag morgen klokka ni forlot «Lance» kaia i Tromsø med kurs for Longyearbyen. Samme morgen, bare timer før avgang, fikk Iversen telefon fra sin datter.

– Jeg ble litt satt ut da jeg fikk beskjed om at jeg har fått ei lita prinsesse. Jeg hadde håpet å få se henne før jeg dro, men det skar seg, hun lot vente på seg. Hun kom i går ettermiddag og jeg må vente i to måneder med å holde henne, det blir en utfordring, sier han til NRK.

Se video:

Ombord i Lance.

Store forventninger

«Lance» skal for første gang fryses inn i isen slik Fridtjof Nansen gjorde med Fram. Forskningsskipet skal være frosset inne omlag 30 kilometer fra iskanten og drive med isen fram til påske. Da regner de med at de kommer ut av isen en plass mellom Svalbard og Grønland når isen har tint så langt mot nord.

Forskningsskip

I tre måneder skal RV Lance være innefrosset i isen i forskningens tjeneste

Foto: NRK

Om bord skal forskere fra åtte nasjoner samle informasjon om forandringene i havisen.

Ekspedisjonen koster 55 millioner kroner og det er Norsk polarinstitutt, som eier Lance, som er hovedansvarlig.

Mer enn to års planlegging ble forløst da båten la fra kai i Tromsø i dag.

Og skipperen har store forventninger til turen.

– Vi har jobbet med turen ganske lenge, det blir en helt ny opplevelse. Det blir litt spesielt for de som har gjort det tidligere er alle sammen døde. Det er veldig få som har erfaring med en sånn tur, så det blir litt pionerprosjekt, sier han til NRK.

Er forberedt på alle eventualiteter

Iversen har vært om bord i «Lance» tre år og operert i isen i mange situasjoner, mer ikke midtvinters og ikke så langt inn i isen. Å være frosset inne gjør det umulig å manøvere båten,

– Det blir spesielt, jeg liker å ha kontroll på båten, men nå må jeg slippe det. Vi må holde båten varm og oppegående, blant annet med rennende vann som ikke skal fryse, for det blir kaldt, fryktelig kaldt, sier han.

Han mener de er godt forberedt, de har øvd på ulike scenarier som at båten får slagside, at den blir skrudd opp eller ned i isen.

–Vi mener vi er godt forberedt på de fleste scenarier, også en eventuell evakuering. Men det tar vi alltid høyde for enten vi er i åpent farvann eller i is.

Idag gikk turen opp mot Longyearbyen, der skal forskerne komme ombord. Så går turen videre, opp mot Nordpolen. Den lille nyfødte prinsessen må nok vente på bestefar.

– Men jeg skal ringe min datter når vi kommer ut i åpen sjø, sier Iversen, en smule berørt av beskjeden han fikk bare timer før avgang.

Nyheter fra Troms og Finnmark