Hopp til innhold

– Vi blir verdensledende på forskning av atmosfæren

Anleggsstarten for det nye EISCAT-anlegget ble torsdag ettermiddag markert i Skibotn i Nord-Troms. Det høyteknologiske antenneanlegget blir på størrelse med en stor fotballbane.

Anne Husebekk og Knut Jentoft

Rektor ved UiT - Norges arktiske universitet, Anne Husebekk, sier anlegget betyr at de blir verdensledende innenfor forskning på atmosfæren. Her sammen med ordfører i Storfjord, Knut Jentoft.

Foto: Sveinung Åsali / NRK

De seks medlemslandene i Eiscat investerer til sammen 700 millioner kroner.

– Dette anlegget vil bety at vi blir verdensledende på forskning av atmosfæren og romværet. Det er helt fantastisk at verdens nordligste universitet kan bli verdens beste på akkurat dette, sier en opprømt direktør ved UiT, Norges arktiske universitet, Anne Husebekk.

Eiscat

Samisk kultur var fremtredende under markeringen av anleggsstart for EISCAT-anlegget.

Foto: Sveinung Åsali / NRK

Første gang i verden

Et området på 100 ganger 100 meter skal ryddes for skog og planeres for å gi plass til antennen.

– Det er omtrent som en stor fotballbane der det skal plasseres en antenne som er 70 ganger 70 meter, den plasserer vi midt på fotballbanen, forklarer prosjektleder Arvid Ødegård og legger til at det første gang man bygger en slik antenne i verden.

Arvid Øvergård

Arvid Øvergård, prosjektleder for EISCAT-anlegget, forteller at antennen blir 70 ganger 70 meter.

Foto: Sveinung Åsali / NRK

Nyvinningen blir viktig i framtidig klimaforskning. Og ikke minst i forskningen på nordlys.

– Nordlyset er jo et område som Eiscat tradisjonelt har sett på, og her kan vi svinge antennen fra nord til syd, fra øst til vest, og på den måten få et tredimensjonalt bilde av nordlyset. Det har aldri vært gjort før, sier prosjektlederen.

Siste fra Troms og Finnmark