– Jeg er dritt lei av nettrollene

Forsker Karoline Andrea Ihlebæk ved Universitetet i Oslo mener folk må ta mer ansvar for diskusjonene de selv starter på Facebook.

Rasistiske kommmentarer

Med flyktningstrømmen kommer også mange stygge kommentarer om asylsøkere.

Foto: Skjermdump fra facebook

Strømmen av immigranter og asylsøkere som kommer over grensa til Finnmark har skapt heftig debatt i sosiale medier

– Jeg er bare dritt lei av å lese all hetsen og idiotien som folk klarer å lire av seg, sier Ken Arne Brox. Han orker ikke lenger å se ufine kommentarer i sammenheng med saker om innvandring og flyktningkrisen som nå pågår.

Ken A. Brox

Ken Arne Brox blokkerer ivrig nett-troll som skriver ufine kommentarer om flyktningkrisen.

Foto: André Bendixen

Han blokkerer derfor flittig personer på Facebook.

– Av og til så kjører jeg en debatt, men når en ser at det er totalt umulig å kjøre en saklig debatt med visse folk, så er det bare å slutte å følge dem, eller i verste fall blokkere dem, sier Brox.

Brox reagerer også på ukritisk lenking til nettsider med høyreekstremt innhold. Han ønsker ikke at det skal være en del av hans digitale omverden.

Måtte ta en pause fra Facebook

Hallgeir Henriksen i Ságat har skrevet en god del artikler om flyktninger og asylsaker. Han måtte ta en pause fra Facebook, da folk angrep en dame som ytret seg nøkternt og positivt om at Norge burde ta imot flyktninger på en verdig måte. Det som slår han mest er alle de stygge kommentarene.

Vår mann i Kirkenes

Journalist i avisa Ságat, Hallgeir Henriksen vil ikke fjerne folk fra sin liste på Facebook, selv om de skriver stygge kommentarer.

Foto: Sant & Usant AS / NRK

– Når folk skriver at dem ønsker at folk drukner i Middelhavet i hele båter, så er det er forferdelig. En del av disse menneskene som skriver slikt er kanskje ikke de mest reflekterte, men det er jo en del mangel på kunnskap også, sier Henriksen.

Han kommer derimot ikke til fjerne disse menneskene fra sin Facebook.

– Det er viktig å bidra til debatt og jeg kommer ikke til å kutte så veldig mange fra lista mi, for det er jo viktig å følge med hva folk mener om dette. Men det vurderer jeg jo fortløpende, sier Henriksen.

Vanskelige debatter

Postdoktor ved institutt for media og kommunikasjon på Universitetet i Oslo, Karoline Andrea Ihlebæk, synes den som publiserer saken må ta mer ansvar for debatten.

– Innvandringsdebatt er veldig vanskelig og det er en type debatt som setter mange følelser i sving. Først og fremst må man være klar over at ulike journalistiske vinklinger kan være med og påvirke det som blir skrevet i kommentarfeltene, sier Ihlebæk.

Ihlebæk synes det er viktig den som publiserer tenker over hvordan man skal håndtere det hvis man åpner opp for en slik debatt.

– Det vil komme mange innlegg som bryter med retningslinjer og det er viktig at disse blir fjernet. Samtidig er det viktig at man er klar over hvor liberal eller streng man skal være i.

LES OGSÅ: Debatterte takhøgda i innvandringsdebatten

LES OGSÅ: Vil advare asylsøkere mot å komme til Norge